MTI

103 millió forintért kelt el egy működő Apple I számítógép

Közvetítői díjjal együtt 375 ezer dollárért (103 millió forint) cserélt gazdát egy 1976-os, működő, elsőgenerációs Apple-számítógép a bostoni székhelyű RR Auctions árverésén.

Az Apple cég társalapítója, Steve Wozniak által tervezett Apple I gépet monitorral, billentyűzettel és minden egyéb kiegészítővel együtt vásárolta meg egy interneten licitáló "névtelen üzletember" - írja a BBC hírportálja. "Ez egy csodálatos darab, ráadásul még működik is" - mondta Bobby Livingston, az RR Auctions munkatársa. "Az ember egyszerűen bekapcsolja és a gép úgy működik, mint 1976-ban. Egészen fantasztikus" - fűzte hozzá.

Az Apple I indította el a személyi számítógépek forradalmát. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség a legelsőként megépített Apple számítógépek egyikeként a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára. A 2011-ben elhunyt Steve Jobs és Steve Wozniak közös fejlesztése eredetileg egy 28-szor 36 centiméteres áramköri lap volt, amelyet saját kezűleg fejleszthettek tovább a kaliforniai Palo Alto amatőr számítástechnikusai.

Annak érdekében, hogy nagyobb közönséghez is eljusson a fejlesztés, Jobs kapcsolatba lépett Paul Terrell-lel, a kaliforniai Mountain View-ban működő The Byte Shop üzletlánc tulajdonosával, aki beleegyezett, hogy darabonként 500 dolláros áron megvásárol tőlük ötven gépet, de csak teljesen összeszerelt állapotban. Az Apple I lett tehát a világ első személyi számítógépe, amely nem igényelt semmilyen "utómunkálatot" a tulajdonosától, csupán egy monitort és egy billentyűzetet kellett hozzácsatlakoztatni.

Jobs és Wozniak nagyjából 200 darabot gyártott le belőle, ám a legtöbbjük mára eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát jelenleg 79-re becsülik, de közülük feltehetőleg csak 15 működőképes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #10
    jól van, akkor én még várok az eladással egy picit.
  • tigeroo #9
    nézd, az ember nem racionális lény, mindenkinek más az ingerküszöbe. valaki szerint a palackozott ásványvíz az évszázad legnagyobb átverése...
    https://www.businessinsider.com/bottled-water-facts-science-healthy-2017-4

    ne legyél már elitecske!
  • M2 #8
    Fásy Ádám zenei tehetségéről is vannak tv-műsorok. És?
    Te ilyen agymosott kádár-nyugger vagy, aki szerint ha valamit mutatnak a tv-ben, akkor az ultimate igazságnak minősül?
  • Tinman #7
    Szerintem csak egy lehetőség van: Apple tulaj vagy :-DDD

    Majd kinövöd és veszel olyasmit, ami a pénzedért cserébe nem egy divatcikk.
  • Sir Cryalot #6


    Kedves M2, lehet hogy azzal kéne kezdeni a számbavételt hogy Te nyilván hülye vagy még ahhoz is hogy felfogd amit mások írnak

    hallottam már erről "willful ignorance" néven fut a köztudatban.
  • Sir Cryalot #5
    Már tv műsorok szólnak róla hogy milyen flimsy shittet gyárt a kedvenc fetisiszta bandád előbb utóbb még te is észbe fogsz kapni ,hihi.
  • M2 #4
    Két lehetőség van:
    1. Van egy gondolatolvasó géped, amit alkalmaztál pár száz millió emberen, mikor Apple terméket vásároltak.
    2. A saját gondolataidat próbálod belelátni mások fejébe. Kivetítesz.

    Az utóbbi elég primitív dolog és senki másról nem mutat semmit, csak rólad:

    Nyominak érzed az életedet, amit kompenzálni szeretnél valahogy, ezért hiszed azt, hogy más embereknél ez a fő mozgató irányelv. Erősen érdekel továbbá a presztízs és az elit. Sokat számít neked egy gyártó prémium emblémája. Valami bajod van a Skodákkal.
  • Tinman #3
    Az Apple pontosan annyira ciki, mint a FB. Mainstream hulladék olyanoknak, akik ezekkel próbálják kompenzálni a nyomi életüket. Rettentő kínos.

    Az árképzésükkel semmi más gond nincs, mint az, hogy más márkában többet, jobbat, szebbet kapsz, de olcsóbban, csak azon nem lesz Alma logo. (Miközben szétkapva az eszközt, valójában n+1 egyéb gyártó alkatrészeit tartalmazza!) És még mindig akadnak olyanok, akik presztízsből veszik (sokan részletre!!! :-D), mert valami téves hallucináció okán azt képzelik, hogy ettől többek, vagy elite kat. lesznek... és ráragasztja az Almás logót a Skoda Fábiájára bazmeg... hát komolyan :-DDDD
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.10.04. 10:14:57
  • suba53 #2
    Nem vagyok egy APPLE fan sőt. De azért le a kalappal.
    Ha röhejes hulladékokat árulnának, már rég a nevükre sem emlékezne senki.
    Az árképzésük meg nem a kelet európai kifosztott proletárok bérszínvonalához igazodik az tény.
  • Tinman #1
    Le a kalappal, hogy a cég azóta se változott szellemiségében egy cseppet sem. Továbbra is egy röhejes, zárt rendszerű, hulladékot árulnak komolytalan áron.