Gyurkity Péter

Rekordprofit a Samsungnál, jönnek a hajlítható telefonok

A tavalyi 40 milliárd dolláros nyereség napi 30 milliárd forintnak felel meg. A gyártó szerint még az idén jönnek az első hajlítható megoldások. A gyártó szerint még az idén jönnek az első hajlítható megoldások.

Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a Samsung utolsó negyedéves és 2017-es pénzügyi eredményének közzététele, ez ugyanis rekordprofitot mutatott, amely elsősorban a memóriachipek rohamosan növekvő szegmensének, az ott elért eredményeknek volt köszönhető. A mobilos részleg sem áll azonban rosszul, itt ráadásul forradalmi újításokat ígérnek.

A tavalyi évben a dél-koreai óriás 50 milliárd dolláros működési profitra tett szert, míg a tiszta profit nagyjából 40 milliárd dollárnak felelt meg. Ezzel új rekordot állítottak fel, vagyis nagyon jól megy a cégnek – az már más kérdés, hogy a mobilos részleg tulajdonképpen stagnált, hiszen a 2016-os ünnepi időszakhoz képest azonos számokat mutathattak itt fel, a tavalyi utolsó három hónap során a divízió 2,2 milliárd dollárral járult hozzá a fenti eredményhez. Az új csúcsmodell, a Galaxy S9 a jövő hónapban kerül forgalomba, ami minimalizálhatja a kereslet holtidényre jellemző gyengeségét az első negyedévben, de a kilátások bizonytalanok a kínai riválisokkal az európai és ázsiai piacokon vívott küzdelem közepette.

A legnyereségesebb üzletág a chipgyártás volt, csak az utolsó negyedévben több mint kétszeresére nőtt a profit. Az utóbbi két évben a memória áramkörök két alapvető típusának - a DRAM és a NAND - több mint kétszeresére nőtt az ára is. A befektetőknek jó hír, hogy a Samsung Electronics várakozásai szerint a DRAM -ok iránti kereslet 20 százalékkal, a NAND-ok iránti pedig 40 százalékkal nő idén.

Be is jelentettek egy nagyobb osztalékot, valamint a részvények 50:1 arányú felosztását, aminek köszönhetően az árfolyam "jól kereskedhető" tartományba kerül, azaz olyan kisbefektetők is tudnak majd vásárolni a részvényekből, akik számára a jelenlegi magas árfolyam ezt nem tette lehetővé. Az elemzőket meglepte a részvényfelaprózásról hozott döntés, amelyet azonban kedvezőnek tartanak a tőzsdei kereskedés szempontjából. Számunkra azonban jóval érdekesebb ennél, hogy a mobilos területen további fontos újításokat ígértek, amelyek közül a hajlítható telefonok idei megjelenése emelkedik ki.

A hivatalos közleményben ugyanis helyet szorítottak azon kijelentésnek, miszerint 2018 vége előtt mindenképpen piacra dobják majd az első, immár hajlítható OLED-kijelzővel ellátott okostelefonokat, amivel egyben visszaigazolták a korábbi értesülések és külsős pletykák valódiságát. Hónapok óta hallhatunk híreket a Galaxy X, illetve a házon belül állítólag Wing kódnéven futó fejlesztésről, amely egyes források szerint már csaknem teljesen készen áll a megjelenésre, a hivatalos jelzés viszont egyértelművé teszi, hogy nagyon is komolyan törekednek erre. Időközben szabadalmi beadványokat is láthattunk, ezek egyikében egy 7,3 hüvelykes monstrum szerepelt, amely befelé lenne hajtható a nagyobb kényelem érdekében, ám a pontos technikai részleteket nyilván csak később ismerhetjük meg.

Tekintettel arra, hogy a hajlítható fejlesztéseknek már évekkel ezelőtt meg kellett volna jelennie (legalábbis az eredeti bejelentések alapján), némi óvatossággal kell fogadnunk a mostani hírt, ez azonban mégis reményt ad arra, hogy végre valóban elérkezett az idő a bemutatkozásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #6
    Jön vissza a műanyag kijelző. Előre imádom mennyire fog karcolódni.
  • barret #5
    A képen szereplő telefon,egy széthajtható típus.A régebbi telefonok között sok ilyen volt,akár 2 kijelzővel is,mint a képen.
  • wraithLord #4
    Nem hinném, hogy az az izé a képen a hajlítgatható telefon. Hát hogy néz ki? Még 3D modellnek is gyenge. Kb. ilyeneket rajzoltam kiskoromban Paintben, már ami magát a béna geometriát illeti.

    Nem beszélve arról, hogy a jelenlegi kijelzőket szerintem nem lehet úgy megtörni, mint a képen ábrázolják. Illetve meg lehet, csak ott bedöglik. Bár úgy néz ki, mintha a törésnél nem jelezne ki semmit... biztos gyárilag összetörték benne az oled egységeket. :D

    Ennél a múltkori vázlatrajz is jobb, pedig az is elég tré, és megkérdőjelezhető, hogy a valóságban mennyire lenne hasznos... :D
  • Szikorarobi #3
    Azt hittem hogy par eve mar van hajlithato telo.
    Asszem Iphone 6 plus a neve? Mar fel van talalva! :P
  • Macropus Rufus #2
    hát az igaz, hogy nem a legszebb. De ez még csak a pre-béta :D
    Lehet, hogy a végleges már szebb.
    De az is igaz, hogy a Samsung minden évben elsüti ezt a hajlítgatható kijelző dolgot. Szóval az esély elég nagy rá, hogy ez is csak egy nagy duma.
  • esztyopa #1
    Ez nagyon silány dizájn !
    Piskóta,nudli...
    Miért? Mert hajat bodorítani képtelen /...és még fésülködni sem lehet vele.../
    Ezt a tehetségtelen bandát !