Gyurkity Péter

Még mindig az iPhone 7 fogy a legjobban

Az idei változat csak lassabban fogy, míg az iPhone X-ből nagyon kevés készült. Jövőre száműzi az ujjlenyomat-olvasót az Apple.

Az idei Apple-bemutatót követően nem sokkal már írtunk arról, hogy a hagyományos páros meglehetősen felemásan rajtolt el, most azonban további hírek futottak be az iPhone 8 (és annak elődje) piaci szerepléséről, így érdemes ezen is gyorsan végigfutni, hogy tisztában legyünk a jelenlegi helyzettel.

Az elmúlt hetekben több jelzés is érkezett az iPhone 8 eddigi szereplésével kapcsolatban, egyes elemzők például azt emelték ki, hogy a vásárlók nem látnak nagy különbséget a tavalyi és az idei generáció fő képviselője között. A KeyBanc Capital Markets most az üzletekben mérte fel a vásárlók véleményét, amelyből kiderült, hogy a legtöbben még mindig a tavalyi változatot preferálják, ezek a felhasználók pedig nem igazán érdeklődnek a tizedik évfordulóra készült telefon újításai iránt, így őket többnyire hidegen hagyja az OLED-panel, a kiterjesztett valóság, vagy éppen a Portrait Lightning üzemmód. Sokkal inkább fontos számukra az ár, amely az iPhone 7 esetében 549 dollárnál indul, míg az iPhone 8-nál ez 699 dollár.

Ezzel szinte egy időben számoltak be iparági források arról, hogy az iPhone X első szállítmánya már elindult a Foxconn üzemeiből, ez azonban mindössze 46 ezer példányra rúg, vagyis a november 3-ra tervezett rajt során nagyon nehéz lesz majd beszerezni egy-egy ilyen készüléket. Ezekben a napokban már jóval feljebb jár a példányszám, állítólag hetente 400 ezer darabot tudnak előállítani, a kereslet azonban valószínűleg így is alaposan meghaladja majd a kínálatot, a korábban egyes elemzők által emlegetett 30-35 milliós idei végső adatot pedig nyugodtan elfelejthetjük. A beszámolók szerint a TrueDepth-kamera az elsődleges felelős a csúszásért és a hónap elején még érvényes 90 százalék körüli selejtarányért. Ez utóbbi azóta nyilván nagyot javult, de a helyzeten alapvetően még ez sem fog változtatni.


Az is kiderült, hogy bucsút mondhatunk az ujjlenyomat-olvasónak, a jövőben egyetlen készüléken sem alkalmaznák a megoldást, amit az arcfelismerés vált le. Ez a kérdés az Apple idei generációjának megjelenése előtt már számos alkalommal szóba került, azonban a korai, a kijelzőbe integrált verzióval kapcsolatos pletykákat később cáfolta a hivatalos bejelentés, hiszen míg a hagyományos páros megtartotta a megszokott megoldást, a tizedik évfordulóra szánt telefon az arcfelismerésre váltott. A jelek szerint jövőre már ez utóbbi lesz a nyerő.

Nagyon úgy tűnik, hogy a cégnek nem sikerült megnyugtató módon biztosítania a kijelzőbe való integrálást, ezért is döntöttek a fenti változat mellett. Most Ming-Chi Kuo, az Apple kapcsán sokak által legjobbnak és legmegbízhatóbbnak tartott piaci elemző beszélt arról, hogy az eredetileg az iPhone 5s részeként debütált Touch ID jövőre végleg eltűnik a színpadról, ezzel követve a hagyományos, 3,5 mm-es jack-dugó példáját, ehelyett pedig minden, akkor megjelenő telefonon jön a TrueDepth Camera, valamint az ennek révén támogatott Face ID, vagyis az iPhone X esetében megismert arcfelismerő technológia. Ugyanez várható az iPad Pro 2018-as változatánál, vagyis univerzális lesz a megoldás támogatása.

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövőre megjelenő androidos okostelefonok mintegy 70 százaléka ujjlenyomat-olvasóval debütál majd a piacon, ami többek között az Apple sikeres megoldásának köszönhető – a cég ugyan nem elsőként alkalmazta a technológiát, ám az ő fejlesztésük volt az első, amely szélesebb körben elterjedt és bevált. A jelek szerint jövőre ismét nagyot váltanak, ezzel pedig utat mutathatnak a többi gyártónak is, akik jól eséllyel követik majd az új trendet, és ők is valamilyen arcfelismerő technológiát integrálnak majd saját készülékeikbe. Más kérdés, hogy a Face ID biztonságával és megbízhatóságával kapcsolatban már elhangzottak bizonyos kételyek, ezen kételyeket azonban csak a mindennapok során, a jelenleginél jóval több felhasználó tapasztalatai alapján erősíthetjük majd meg.

Az annak idején a Motorola Atrix részeként megjelent megoldás tehát jövőre már eltűnhet a piac egyes szegmenseiből, ehelyett pedig jön a még kényelmesebb alternatíva, amelynek még bizonyítania kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    Touch ID-nál meg kellett érintened, a Face ID esetében még annyit sem kell majd tenned. Csak kiír majd egy értesítést, hogy na most használta. Persze online banking esetében lesz majd egy OK gomb a jóváhagyáshoz.
  • MerlinW #3
    Face ID kamera külön "kamera" (inkább érzékelő, mintsem kamera), ami - ahogy a képernyő is - akkor aktiválódik mikor magad felé emeled a telefont. Az appoknak nem kell támogatni, az OS támogatja és küldi az eredményt (authentikált vagy sem) az appnak.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.10.20. 12:25:53
  • hawkie22 #2
    Hát nem tudom, nekem a Touch ID igencsak megkönnyíti a napi használatot. Minden olyan App, aminél támogatott (online Banking, PayPal, st.b) csak ezt használom. Nem azért, mert elfelejteném a kódokat, hanem mert sokkal egyszerübb, csak ráteszem az ujjam a gombra és már kész is. A Face ID nem tudom, hogy müködhetne ilyen gyorsan, ha még a kamerát is be kell "kapcsolnia" elötte a telefonnak, illetve hogy a különféle App-ek támogatják-e.
    Én a 7-essel elégedett vagyok, egy darabig nem lesz váltás ebböl.
  • M2 #1
    Ez a TrueDepth Camera nem tűnik valami kiforrotnak, biztos nem fogok venni az első 1-2 szériás modeljükből. Talán majd 2019-ben, ha addig a tömeges tesztelőknek beválik. :-)