MTI

Kiadják a spanyolok az orosz hackert az Egyesült Államoknak

Engedélyezte a spanyol központi büntetőbíróság Sztanyiszlav Lisov orosz hacker kiadatását Egyesült Államoknak, ahol azzal gyanúsítják, hogy egy számítógépes program segítségével több millió banki adatot szerzett meg, és mintegy 855 ezer dollárt lopott el magánszemélyektől és pénzintézetektől.

Liszovot idén januárban vették őrizetbe a barcelonai repülőtéren, az Egyesült Államok által kiadott nemzetközi körözés alapján. A férfi után 2014 óta nyomoznak az amerikai hatóságok, úgy vélik, hogy az orosz férfi egy számítógépes bűnözői hálózat vezetője, akik a NeverQuest nevű, rosszindulatú szoftver kifejlesztése, terjesztése, és használata révén jutottak titkos adatokhoz, és azok felhasználásával pénzhez.

A spanyol bíróság szerint ugyan a bűncselekmények elkövetésekor Liszov nem tartózkodott az Egyesült Államokban, de mivel a hacker feltételezett tevékenysége ott okozott kárt, az amerikai joghatóság illetékes eljárni az ügyben. A 32 éves orosz hacker egyébként korábban levélben kért segítséget és közbenjárást Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, amelyet az orosz média jelentetett meg. Liszov három napig fellebbezhet a kiadatásáról szóló spanyol bírósági döntés ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #2
    Undorítónak undorító, de ha minden állam tisztán játszana, akkor nem lenne rá szükség. Gyakorlatilag egy új hidegháborúban vagy épp a küszöbén állunk. Senki nem játszik tisztán az biztos.
  • AcsMarci #1
    Elég undorító ez a rendszer, hogy vádak alapján lehet egy embert kényszerrel átvinni egy másik országba. Főleg ha nem a saját országa dönthet erről, hanem egy másik. Az amcsik először bizonyítsák a vádaik egy részét, aztán mehet a dolog.