Ötvös Tibor

A kaptár: Utolsó fejezet - az ígéret szép szó...

...ha Paul W.S. Anderson betartja, úgy jó. A kaptár: Utolsó fejezet reményeink szerint valóban az utolsó bejegyzés a Resident Evil franchiseban és nyugdíjba vonul Alice és csapata.

Hogy tetszett A kaptár: Utolsó fejezet?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Számomra sem ismeretlen a bűnös élvezet fogalma. Én ezt olyan filmekre használom, melyek egyébként önmagukban kimondottan kellemetlenek és az összehasonlításokat tekintve sem állják meg a helyüket a konkurenciával szemben (az utóbbi évek Adam Sandler filmjei például), mégis, ha jó pillanatban kapják el az embert, elszórakoztatják arra a 1,5-2 órára, míg tartanak. Nagyjából ez jutott eszembe A kaptár: Utolsó fejezet megtekintése után. Adott egy bűn rossz film, mellyel egy folyamatosan lejtmenetben lévő szériát zárnak le a készítők, de egyesek mégis remekül szórakoznak majd rajta.

A Resident Evil filmek hatodik és reményeink szerint utolsó része olyan alapötlettel bír, mely szerintem már a legedzettebb rajongók gyomrát is kicsit megfekszi majd. Adott Alice, az emberiség utolsó reménye, akivel a több milliárd embert kiirtott Vörös Királynő személyesen közli, hogy mindössze 48 órája van arra, hogy visszajusson a Kaptárba, Racoon City-be és biztosítsa a megmaradt pár ezer ember túlélését. A sztori már az első rész óta nem játszik túl nagy szerepet a szériában, szóval ennek hiányosságaira most nem is vesztegetném az időt.



Ugyanígy felesleges a színészekkel kapcsolatban mondani bármit is. Kifejezéstelen arccal mennek előre, néha kiabálnak és nagyjából ennyi az egész. Milla Jovovich is mintha már le akarta volna csak tudni az egészet és ezt amolyan szívességként élte meg férje, Anderson felé. A zombikon is nagyon látszik számtalan alkalommal, hogy bizony ott egy szimpla bábu van és nem egy élőhalottnak akár csak elmaszkírozott ember vagy ne adj isten egy számítógéppel megrajzolt karakter. Persze mindez nem nagyon fogja zavarni a nézőket, hiszen ebből semmit nem látnak majd a vásznakon. A film ugyanis rettenetesen sötét, a játékidő közel háromnegyede alatt egy sötét vásznat bámulunk.

Ha mégis felbukkan valami, azt is nehezen látjuk majd, mivel a vágásoknak és a remegő kamerának köszönhetően magát az akciót nem látjuk majd. Számomra teljességgel érthetetlen, hogyha már Anderson és stábja belevágtak a hatodik fejezetbe, miért nem vették "kicsit" komolyabban az egészet? Lehetett volna egy remek lezárást adni a szériának, mert mondhat bárki bármit, a Kaptár első része a maga idejében egy remek kis film volt, bár a játékhoz alig volt köze. De ha már visszavisz a sztori az első rész helyszínére és próbálja újramagyarázni a korábbi történéseket (ezzel egyébként alaposan rácáfolva és egy vonással áthúzva az öt rész eseményeinek többségét), akkor összerakhattak volna egy értelmesebb cselekményt és nem egy pár mondatból álló forgatókönyvet kellett volna használni.



Ki merem jelenteni, hogy az Utolsó fejezet lesz az a rész A kaptár franchiseban, mely talán még a megmaradt rajongókat is megosztja. Persze a stúdió most nagy elánnal hirdeti, hogy a Resident Evil filmes vonala átlépte az 1 milliárd dolláros összbevételt, de ha jobban megnézzük, akkor rögtön kiderülhet, hogy ez filmenként átlagosan olyan 170 millió dolláros bevételt jelent, ami cseppet sem nevezhető hatalmasnak. A kaptár azért tudott sikeres maradni, mert a készítési költségek viszonylag alacsonyak és így valóban megérte, de most már ideje befejezni. Egy szó mint száz, továbbra is várnunk kell egy normális és a rajongók számára is fogyasztható videojátékos filmre.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A Kaptár - Utolsó fejezet (Resident Evil: The Final Chapter)
magyarul beszélő, német-ausztrál-kanadai-francia akció-horror, 106 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Paul W.S. Anderson
Forgatókönyvíró: Paul W.S. Anderson
Operatőr: Glen MacPherson
Producer: Paul W.S. Anderson
Vágó: Doobie White

Milla Jovovich (Alice)
Ruby Rose (Abigail)
Iain Glen (Dr. Alexander Isaacs)
Ali Larter (Claire Redfield)
Shawn Roberts (Albert Wesker)
William Levy (Christian)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • helsinkirokker #9
    Az első részt kb. 40 perc után kikapcsoltam, mert szerintem mindent megtudtam a kaptár franchise-ról. Utólag sajnálom azt a 40 percet is az életemből.
  • Lapajka #8
    Felfogni nem bírom, hogy ezt a borzadályt, aminek (egy élvezhető első rész után) már a második része megbukott, és azóta is minden rész pocsék és bukás, mégis 6-részig húznak... ez még a Halálos Iramban rétestészta szégyenletes förtelemnél is durvább... túl sok fölös pénzük van ezeknek az idióta amcsiknak....
  • Ender Wiggin #7
    Azokat a filmeket, melyeket "jó" kategóriába sorolsz, nem Anderson írta. Az ultrafosokat meg igen.
  • Zombee #6
    Attól, hogy neked tetszett, még lehet rossz. Mint ahogy az is. Az első még korrekt volt, a két folytatás még nézhető, a negyedik csapnivalóan rossz. Az ötödiket még félidő előtt kikapcsoltam. Nálam a bűnös élvezet a Machete, a Sharknado, meg a random megacápa filmek, amik annyira rosszak, hogy már jók, és szórakoztatnak. A Resident Evil 4-5 nem ilyen volt, nem meglepő, hogy ez is szar lett.
    Pedig Paul W. S. Anderson tud jó trash filmet is csinálni (A katona, Mortal Kombat), sőt még jó filmet is (Halálhajó). Csak ezekhez ott van a mocsokszar Alien vs. Predator, meg a három legrosszabb RE rész is, a steampunk A három testőrről nem is beszélve.
  • Totti5 #5
    Vagyis sokan vannak akik kedvelik, de te pont nem. Így.

    Nekem tetszett a sorozat, jó volt.
  • RelakS][ #4
    Szerintem lett volna elég potenciál ahhoz, hogy az embert infarktus közeli állapotba hozzák. A hangos ordítással megspékelt jump-scare-ekre semmi szükség nem lett volna...
  • Malachit #3
    Az akció jelenetek kapkodó széjjel szabdalt vágásától idegbajt kaptam majdnem a film alatt :(
  • KaOz #2
    Addig el sem jutottam. A 3. részt lőttem ki 15 perc után. Utána felejtős. Elkúrták. Az első rész volt a best, ennyi.
  • Dynamic #1
    Elképesztő, hogy tudott ennyi részt megérni ez a sorozat. Jó persze, értem én, de ha a minőség követelmény lenne egy folytatáshoz, akkor az első rész után abba kellett volna hagyni. Az előző 2 részt 15 perc után kikapcsoltam, ebbe jó eséllyel már bele sem fogok nézni.
    Utoljára szerkesztette: Dynamic, 2017.02.01. 06:00:38