Ötvös Tibor

Beépített tudat - Kevin Costner elemében


Nem váltja meg a világot a Beépített tudat és nem ez lesz Costner Elrabolva filmje, de ez most nem a színészen múlt, ő ugyanis nagyon elemében van.

Hogy tetszett a Beépített tudat?
  • Tetszett, jó film volt
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Mielőtt bővebben is kivesézném a Beépített tudat címet kapott, a besorolásnál valamiért sci-fi akciófilm címkét kapott művet el kell merengenem Ryan Reynolds szerepválasztásain. A színész számomra teljesen érthetetlen módon válogat az ajánlatok között és az egyetlen magyarázat az lenne a mostani filmben történt 5 perces jelenlétére, ha "kényszerből" vállalta el a szerepet. Mondjuk ha egy korábbi szerződés kötötte és ezért kellett tiszteletét tenni a világ egyik legostobább CIA-ügynökének szerepében, akkor azért elnézhető neki a dolog. De inkább menjen Deadpool-t forgatni és közben cseréljen ügynököt is.

Gondolom ebből is már kiolvasható, hogy a Beépített tudat nem lesz a tavasz egyik sikercíme, de ez egyáltalán nem a színészeken múlt. Kezdjük a sztorival: az alaphelyzet szerint Bill Pope, a CIA legjobb ügynöke olyan információk birtokába jut, mellyel képes lenne megfékezni egy nukleáris háború kitörését, azonban nem jut el a kimenekítési pontra, a gonosztevők elkapják és megölik. Titokzatos okokból azonban nem lövik fejbe vagy valami, hanem olyan állapotban hagyják ott, hogy a CIA egy még kísérleti fázisban lévő megoldással képes átmenteni a tudatát egy másik emberbe.



Ez a másik ember azonban egy megrögzött sorozatgyilkos, Jericho Stewart, aki a műtét után magához térve nem hajlandó együttműködni és ezért elkezdődik egy hajsza. Gyorsan túl is esnék a sok-sok negatív vonalon, hogy utána lehessen dicsérni Kevin Costnert, mint a film egyetlen értékelhető pontját. A rendezés semmi extrát nem nyújt, a forgatókönyv viszont katasztrófa. Az összes karaktert idiótának állítja be, a CIA kizárólag amatőr, rendőrkadétok teljesítményének szintjét sem elérő embereket alkalmaz, Gary Oldman képében pedig a filmtörténet legostobább vezetőjét láthatjuk (amúgy a színész próbálja menteni a helyzetet, de láthatóan érzi, hogy ezt most inkább gyorsan letudja és elfelejti hogy valaha is járt a díszletek között).

Ryan Reynolds pár perces jelenése kapcsán már kifejtettem a véleményem, Gal Gadot szintén nem sok vizet zavar, bár egészen hihetően hozza a megözvegyült feleséget. Akinek jelenléte ismét csak érthetetlen, az Tommy Lee Jones, bár ő legalább kihozza a maximumot az elmeátültetést vezető professzor szerepéből. De a Beépített tudat egyértelmű erőssége és valóban egyetlen, minden vitán felül álló pozitív pontja Kevin Costner.



Már a Mr. Brooks kapcsán is kiderült, milyen jól áll a pszichopata szerepe a színésznek, de ezt a feltételezést ismét alátámasztja Jericho megformálásával. Remekül hozza az eleinte brutális, majd az ügynök emlékeivel küszködő, még mindig brutális, de már érzelmekkel is rendelkező őrült szerepét, aki nem igazán érti, hogy mi történik vele. Sajnos a film többi összetevője miatt nem ez lesz Costner Elrabolva-filmje, a cím ami visszahozza Hollywood élvonalába, de talán már nincs messze az sem. Megérdemelné, hiszen a 3 nap a halálig és a Beépített tudat sem miatta hullott darabjaira.

Egy szó mint száz, a Beépített tudat kizárólag a Kevin Costner rajongók számára lehet élvezetes, hiszen bebizonyítja, hogy a színész még nem fulladt ki és a megfelelő szerepeket pazar alakítással hálálja meg (mondjuk remélem Stallone látta a filmet, és talán a The Expendables negyedik részének gonosztevőjét meg is találta személyében). Ha azonban őt kivesszük a képből, akkor egy felejthető és felesleges filmet kaptunk, melyet még a látvány sem ment meg, hiszen túl sok akciójelenet nincs benne. Hát még sci-fi elem...

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Beépített tudat (Criminal)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai sci-fi akciófilm, 113 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Ariel Vromen
Forgatókönyvíró: Douglas Cook, David Weisberg
Operatőr: Dana Gonzales
Producer: Chris Bender
Zeneszerző: Keith Power, Brian Tyler

Kevin Costner (Jericho Stewart)
Ryan Reynolds (Bill Pope)
Gal Gadot (Jill Pope)
Gary Oldman (Quaker Wells)
Tommy Lee Jones (Dr. Franks)
Alice Eve (Marta Lynch)
Scott Adkins (Pete Greensleeves)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Reynolds megint tudatcserés filmben játszik...?