MTI

800 ezres pénzbírság facebookos holokamu-kommentért

Holokauszttagadás miatt nyolcszázezer forint pénzbüntetésre ítélt egy dömösi férfit az esztergomi járásbíróság. Az ítélet jogerős - közölte a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője.

Szabó Ferenc elmondta: a vádlott egy közösségi oldalon írt hozzászólásában a "holokamu" kifejezést használta, ezzel magvalósította a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadását. A férfi a nyomozás során elismerte, hogy ő írta bejegyzést. Később egy bocsánatkérő levélben azt állította, hogy hirtelen felindulásból kommentelt. Az ítélet értelmében ha nem fizeti ki határidőre a 800 ezer forintos pénzbüntetést, akkor azt a bíróság 400 nap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatja.


A férfit a Tett és Védelem Alapítvány jelentette fel, miután 2015 augusztusában Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Hogyan beszéljünk a holokausztról? című cikkéhez antiszemita, holokauszttagadó megjegyzést írt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #15
    Kicsit túlzás azért ez a büntetés. A TEV-ben is lehetne annyi méltóság, hogy nem háborodik fel minden barom böfögésén.
  • Amergin #14
    Miért fontosabb bizonyos kisebbségek "jogos" érzékenysége, mint a szólás szabadsága?
    Amerikában miért nem létezik ez a "bűncselekmény"?
  • who am I 7 #13
    a qrvás példád itt nagyon sántít, úgy tűnik nem sikerült megértened a konkrét szitut. Itt konkrétan a szolásszabadság van megnyirbálva (tudjukik által), akik végig vitték ezt a kretén paragrafust ezen a majom bandán.
    usában vagy cairoban, vagy mittomén bárhol máshol, ahova nem gányolta be magát ez a métely, ott aztán óbégathatnád ezt, le se tojnának a hatóságok (még, ha bármeily spicli majom beköp akkor sem)....ennyit erről.

    ez szimplán a szólásszabadság KINYÍRÁSA és pont . az, hogy most ezt óbégatni értelmes vagy nem értelmes emberre vall, az már egyéni szubjektív döntés alapján eldől és ennyi, mivel senki sem ismeri személyesen. ezek a megideologizált, túltolt dolgok pedig az emberek könyökén jön ki már, olykor olykor.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2016.01.10. 23:29:32
  • ostoros #12
    http://pbs.twimg.com/media/CX-O99PWAAI5IgY.jpg
  • Jabu #11
    "Holokamu" 8 betű 800000 Ft. Napról napra egyre hihetetlenebb dolgok történek. Közel vagyunk már 1984-hez? Ilyen alapon több tízezer embert lecsukhatának sokkal súlyosabb kommentekért?
  • Skylake #10
    "Hogy rettegjünk. Hogy ÖNCENZURÁT alkalmazzunk minden nap, minden percben." Ne pörögj annyira túl, nyugodj már le.

    Ha egy társadalom kommunikációjának jelentős részét egy újszerű és meghatározott formára helyezi át, és ez ma jelenleg a kék-fehér birodalom, akkor evidens és szükségszerű, hogy előbb-utóbb azok az elvek és szabályok (amelyeket vagy legitimnek tartunk, vagy nem, ez most mindegy), illetve ezek betartatását biztosító szervezeti / hatalmi működés is be fog oda szivárogni. És nem, nem azért, mert az európai gyíkember és kemtrél parancsnokság, vagy netán a newyork-telaviv tengely, esetleg a szürke ufonauták, vagy cserebogarak, és kaszáspókok, esetleg törppapa és a hupikék törpikék a háttérben ezt aljas módon szövetkezve elintézték. Semmi ilyenről sincs szó általában: a megoldás ennél sokkal egyszerűbb: amit sokan használnak, ott a megszokott társadalmi működések regulációs tényezői is megjelennek, előbb vagy utóbb, mert társadalmi működéssé bevett formájává válik,ahol a sok személy egymás melletti létének súrlódásait, kooperációkat szabályozni kívánják pontosan ők, akik részei ennek a kommunikációs és társadalmi rendszernek. Függetlenül attól, hogy mi személy szerint ezeket a szabályzótényezőket mennyire tartjuk elfogadhatónak.

    Ha például valamilyen katasztrófahelyzet van, például túléltek jó páran egy repülőgéplezuhanást, egy félreeső helyen, a túlélők ők maguk is együtt fognak működni a helyzetük közös megoldásáért. Kialakulnak szerepek, pozíciók a csoportban, funkciók, feladatkörök, majd később értékek és normák. Azaz egy minitársadalmat hoznak létre. Közvetetten de alapjában ugyanez történik a Facebook-on, és annak vonatkozásában is. Az infrastruktúra és az összeszerveződés teljesen más, de a lényegi működés ugyanaz, mint bármely emberi csoport esetében.

    Még egyszer mondom: én kizárólag technológiai tényezőről alkottam véleményt, kigúnyolva azt az ostobaságot, amikor ez az adott személy azt gondolta, hogy egy széles körben elterjedt kommunikációs médium esetében, ahol személy szerint beazonsítható, nem lehet utána nyúlni. Sajnos vagy nem sajnos, lehet, mert ez a kommunikációs médium mára annyira része a mindennapi életnek, hogy annak egyéb (rendvédelmi) tényezői is szóba kerülnek. Ennyi a történet.
  • Skylake #9
    Kössz a jókívánságokat, de egyáltalán nem haragudtam meg tőlük.

    Azonban fontos lenne elsajátítanod az értő olvasást. Ahogy korábban írtam, nem a konkrét esetről alkottam véleményt, csupán és kizárólag arról, hogy a Facebook teljesen nyilvános felület, és épp olyan nyomozati tényállások fognak rávonatkozni, mint a való életre. És ezt jó lenne fogni aggyal. Idézem magamat:

    - És most nem a véleményéről akarok továbbiakban véleményt alkotni.
    - Plusz utolsó bekezdés a kommentemben. Olvasd újra légyszíves.

    Legjobbakat!
  • Ragnaar #8
    A vicc az, hogy lehet, hogyha nem írja le azt, hogy "holokamu" akkor nincs nyilvános tagadás, nincs bünti. Nem mintha túlzottan civilizált lenne egy facebookra ilyen kommentet ellőni "holokamu" nélkül is. Mindenesetre elrettentő példának se utolsó a büntetés mértéke.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.07. 13:57:58
  • btb300 #7
    "Ez minden történelmi korban így volt, ezután is így lesz."

    Ez itt a szomoru lenyeg...
  • halgatyó #6
    Nem pénz kellett azoknak, hanem a rettegés létrehozása. Hogy rettegjünk. Hogy ÖNCENZURÁT alkalmazzunk minden nap, minden percben.
    Ez a büntetés irtózatos mértékű az elkövetett tett súlyához képest. Ez már több mint feltűnö.
    Pénzük az van mint a pelyva. Mellesleg a büntetést az állami költségvetésbe fizetik (aztán abból lehet kimarkolászni, miközben a mostani kormányt lehet ócsárolni, hogy azok lopnak.)
    Itt tartunk a 21. század elején. Pedig 1990 környékén reméltük, hogy a jólét és a szabadság korszaka jön el. De nem. A dolgok borzalmas fordulatot vettek, a jólét és a szabadság egyre távolabb, lassan eltűnnek a múlt ködében.
    A tömegek felejtése, generációról generációra, lassan elmossa az igazságot is, és ami a helyébe lép igazságként, az az, amit az épp aktuális hatalom által irányított tudatipar azzá tesz. Ez minden történelmi korban így volt, ezután is így lesz.