Ötvös Tibor

Torrente 5 - A kezdő tizenegy

Visszatért Spanyolország legtahóbb nyomozója, José Luis Torrente aki egy igen komor jövőben a törvénytelenek oldalára áll.

Spanyolországon kívül viszonylag kevés országban mutatják be mozikban is Torrente kalandjait, ám hazánkban kimondottan nagy kultusza van a figurának, így nem meglepő, hogy az ötödik rész is végül eljutott a széles vásznakra. Bár viszonylag sokat kellett várni rá (a hivatalosan Torrente 5 - A kezdő tizenegy címet viselő rész 2014-ben jelent meg hazájában) de a rajongók bizonyára nem foglalkoznak ezzel. Számukra csak az a lényeg, hogy Torrente ne változzon, maradjon pontosan olyan mint eddig. Nos, ők kicsit csalódni fognak.

Hogy tetszett a Torrente 5?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
  • Nem láttam
De kezdjük az elején. José Luis Torrente letöltötte megérdemelt büntetését és 2018-ban szabadul is a sittről. Addigra azonban nagyon komoly változásokon esett át kedvelt országa. A spanyolok tönkrementek, kitették őket az Európai Unióból, ismét a peseta a fizetőeszköz, elvesztették a 2024-es Olimpia rendezési jogát is... végső csapásként pedig az Atletico Madrid régi stadionját is lebontották. Torrente eme tények tudatában úgy dönt, hogy átáll a bűnözők oldalára.



Ehhez épp kapóra jön a Marshall nevet viselő amerikai, aki Spanyolország egyetlen kaszinóját szeretné kirabolni. Ehhez kell egy csapat, mely végrehajtja az utasításait és a terveit. Torrente jelentkezik, összegyűjt még 11 embert és elindul a kaland. A sztori, ahogy az kiderülhetett ezúttal az Ocean's 11 - Tripla vagy semmi mintáját követi, vagyis egy Torrente-féle rablós mozit kapunk.

Ezzel nekem nem is lenne gondom, bár a heist-mozik már kicsit idejét múltak és sajnos a karakter itt már nem is üt akkorát mint korábban. Azonban valahogy jóval kevesebb lett a botrányos poén (azért pár akad, de nem sok) és a többség éppen ezekért kedvelte meg az ex-nyomozót. Nincs annyi szexuális utalás, kevesebb a könnyfakasztó poén és nem igazán sikerül fricskát mutatni az ihletet adó filmnek sem (ennek ékes ellenpéldája volt a Rocky-szekvencia a korábbi részben, lezárva egy kiadós szellentéssel).



A mellékszereplők között sincsenek kiemelkedően nagy vesztesek, hiszen szinte mindegyikük egyformán lúzer. Azonban míg korábban akadt egy-egy igazi ökör, akin lehetett szakadni, addig most azért nagyjából mindenkinek van valami erőssége. Egyedül Ricardito figurája fogott meg, akit zseniálisan alakít Carlos Areces (nem meglepő, hiszen már számos kiváló filmben láthattuk: Egy őrült szerelem balladája, Bűbáj és kéjelgés). És akkor itt van nekünk még Marshall, azaz Alec Baldwin aki az egész akció agytrösztje és kiötlője... és olyan szürke, mint még soha. Láthatóan nem élvezi a helyzetet és néha kínosan feszeng.

Ami megmenti a helyzetet az ismét Csuja Imre, Torrente magyar hangja. A színész továbbra is élvezi a dolgot és egyébként neki (is) köszönhető az, hogy hazánkban ekkora a népszerűsége a sorozatnak. A negyedik rész bemutatóján itt járt Santiago Segura alias Torrente és akkori ígérete szerint szerepet kínált hazánk fiának az új részben ám ez végül sajnos nem jött össze. De szinkronként visszatért és sokat ment a filmen.



Összességében nem lehet azt mondani, hogy a Torrente 5 - A kezdő tizenegy rossz film lenne. Egyszerűen csak nem azt kapjuk amit vártunk. Ha most megpróbálok visszaemlékezni arra, mi maradt meg bennem pár nappal a film megtekintése után akkor csak két jelenet ugrik be: egyikben Torrente ököllel ver egy nőt, a másikban pedig Marshall üldöz egy repülőt.

Elképzelhető, hogy csak számomra veszített a tahó figura ennyit a varázsából, de tény, hogy így lefogyva, jóval kevesebb bunkó beszólással Torrente már nem az az alak aki volt. A mellékszereplők sem állnak a helyzet magaslatán és a sztori sem az igazi. Nem lepődnék meg, ha a hatodik rész már vagy el sem készülne vagy pedig már tényleg csak DVD-n érkezne hozzánk is.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Torrente 5 - A kezdő tizenegy (Torrente V: Misión Eurovegas)
színes, magyarul beszélő, spanyol akció-vígjáték, 105 perc, 2014
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Santiago Segura
Forgatókönyvíró: Santiago Segura
Operatőr: Teo Delgado
Zene: Roque Banos
Producer: Santiago Segura
Vágó: Fran Amaro

Santiago Segura (José Luis Torrente)
Alec Baldwin (John Marshall)
Carlos Areces (Ricardito)
Neus Asensi (Amparito)
Chus Lampreave (Reme)
Julián López (Cuco)
Valentino Rossi
Andrés Pajares

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paby88 #3
    tibi atya mit keres a plakáton különben meg már hónapokkal ezelőtt láttam :P ja és 1x elég is volt
  • dzsagon #2
    nekem ez volt a legszarabb
  • Montanosz #1
    Igen nem volt rosz, sőt szerintem a 3-4-nél még jobb is volt