Szekeres Viktor

Joker - Jason Statham egyik legjobbja?

Piszok jó bunyójeleneteket felsorakoztató, meglepően tartalmas karakterdrámával tért vissza Jason Statham.

Hogy tetszett a Joker?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Az 1986-os Las Vegasi zsaru nem annyira ismert film, hogy ne lehetne nyugodt szívvel feldolgozni anélkül, hogy ellendrukkerek hada kelne ki ellen (bár az eredeti címmel, a Heattel meg lehetne viccelni egyeseket). Ráadásul nem is lett annyira jó a Burt Reynolds főszereplésével készült krimi, hogy ne lehessen jobbá tenni. Nyilván ez is volt a célja Simon Westnek, amikor Jason Statham főszereplésével és rengeteg jól csengő név egyjelenetes asszisztálásával nekilátott a remake készítésének, melynek forgatókönyvét nem más jegyzi, mint az a William Goldman, aki annak idején Oscar-díjat kapott Az elnök emberei és a Butch Cassidy és a Sundance kölyök szkriptjéért. Na de egy akciófilmnek minek szkript?


Az a helyzet, hogy a Joker nem akciófilm. Egyszemélyes Statham-film, való igaz, de egyébként nehezen skatulyázható be. A brit színész ezúttal egy rejtélyes, szabadidejében Korzikáról és egy hajóról álmodozó biztonsági szakértőt játszik, aki Las Vegasban dolgozik - olykor testőri feladatokat vállal, olykor pedig barátait segíti ki némi fizetség fejében. A Joker története nagyjából 24 óra leforgása alatt játszódik le és legyen elég annyi róla, hogy egy nagyon helybenhagyott fiatal lány (naná!), valamint egy kaszinózni vágyó gazdag ficsúr bonyolítja meg benne hősünk életét.

Mint írtuk tehát, annak ellenére, hogy Statham, a lőfegyvereket ezúttal megvető karaktere a filmben három elég látványosat verekszik, a Joker nem akciófilm, hanem afféle látlelet a főhős életéből. Látjuk, hogy telik egy napja, hogy milyen gondokkal küszködik, milyen vágyai vannak és milyen problémákat old meg. Még azt is mondhatnánk, hogy komoly karakterizálást kap a figura más hasonló filmekhez képest, ráadásul a sztori nem feltétlenül abba az irányba tart, amit gondolna az egyszeri néző. (Hiába, no, egy könyv jelenti a film alapját.)


Nem rossz, sőt abszolút tisztességes film lett a Joker, de valójában halálfelesleges - és egyáltalán nem azért, mert egyes jelenetek (sőt, verekedés-mozdulatok) és párbeszédek 100%-ban megegyeznek az eredetiben látottakkal és hallottakkal. Egyszerűen nehéz lenne bármivel is ajánlani azon kívül, hogy a Jason Statham-rajongóknak érdemes megnézni. A sztori nem ad túl sok pluszt, az akciójeleneteket nemsokára bárki végignézheti pár perc alatt YouTube-on, így nagyjából marad az, hogy afféle stresszmentes időtöltésnek tituláljuk arra az esetre, ha az embernek nagyon nincs mit csinálnia és barátok, valamint családtagok sem állnak éppen a rendelkezésére. Azért a Las Vegasról készített képek nagyon rendben vannak.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Joker (Wild Card)
színes, magyarul beszélő, amerikai bűnügyi dráma, 92 perc, 2014
18 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Simon West
forgatókönyvíró: William Goldman
operatőr: Shelly Johnson
zene: Dario Marianelli
producer: Steve Chasman

szereplők:
Jason Statham (Nick Wild)
Michael Angarano (Cyrus Kinnick)
Milo Ventimiglia (Danny DeMarco)
Stanley Tucci (Baby)
Anne Heche (Roxy)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • steelhard30 #5
    Király film.
  • NiGhTM4R3 #4
    Szerintem tipikus buta Statham-film. Karrierje elején voltak jó filmjei, de úgy 10 éve csak ezeket a tucat-szarokat erőlteti, ahol konkrétan ugyanúgy néz ki, ugyanaz a szerepe.. előnye, hogy átöltözés nélkül rohanhat egyik forgatásról a másikra.
  • broman191 #3
    Nekem tetszett, bár valóban csak egy maroknyi akciójelenetet sikerült belepasszírozni a másfél órába...de azok szvsz igazán ütnek és a köztük lévő töltelék sem sikerült szörnyűre, sőt a karakterek és színészek számomra kifejezetten a helyükön voltak, a körítés szintúgy, összességében az átlagnál jobban le tudott kötni, egynek határozottan jó volt...aki viszont nonstop akcióra számítana, ne itt keresse... :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2015.02.07. 21:50:31
  • Ender Wiggin #2
    "olyan" :-D
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Szerintem, nem volt olyan rossz.