MTI

Agykárosodást okoz­hat több moni­tor egy­szerre történő figyelése

Károsodhat az agyműködése, érzelmi problémái alakulhatnak ki annak, aki több monitort figyel egyszerre: tévét néz, közben internetezik, esetleg az okostelefonján a közösségi oldalakat is követi - derül ki egy brit tanulmányból.

A Sussexi Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a több képernyőt egyszerre használóknál kisebb az anterior cinguláris kéreg (ACC) néven ismert, az elülső homloklebeny közelében található agyterület - számolt be a PLoS One. Ez az agyterület szabályozza az érzelmeket és szerepet játszik a döntéshozásban, az empátiában, az indulatok szabályozásában és az ítéletalkotásban. A brit tizenévesek majdnem kétharmada figyel még egy képernyőre, miközben tévét néz. A tudósok elismerték, hogy a kisebb ACC-területtel élők talán hajlamosabbak több médiát használni, ám ugyanennyire elképzelhető, hogy a túl sok technológia közvetlenül károsítja az agyat.

"Ez volt az első kutatás, amely az agyszerkezet és a médiahasználat közötti kapcsolatot vizsgálta. Fontos felhívni a figyelmet: ahogy a készülékeket használjuk, az talán megváltoztatja a gondolkodásunkat, és lehet, hogy ezek a változások az agyszerkezet szintjén mennek végbe" - mondta Kep Kee Loh neurológus. Korábban már kimutatták, hogy aki hosszú időn át új környezetben van, új élményeket él át, annak megváltozhat az agyszerkezete. A zsonglőröknél a mozdulatok gyakorlása miatt megnő az agy fehérállományának mennyisége, melyről úgy vélik, hogy felgyorsítja a reakcióidőt és a mozdulatot - írták a kutatók.

A Sussexi Egyetem kutatócsoportja 75 önkéntesnek vizsgálta meg az agyát. Kikérdezték őket mobiltelefon-, számítógép- és televízió-használati, valamint újságolvasási szokásaikról. Akik több készülék használatáról számoltak be, azoknak az agyi ACC-területen kisebb volt a szürkeállomány sűrűsége. Eredményeik alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, melyek a többmonitoros "multimédiázás" és a figyelem zavarai, az érzelmi problémák - köztük a depresszió és a szorongás - között fedeztek fel összefüggést. "A változások pontos oka egyelőre nem világos. További, hosszú időn keresztül újra és újra elvégzett vizsgálatok szükségesek az ok-okozati viszonyok feltárásához" - magyarázta Loh.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #19
    De mi a lényeges különbség a több monitor figyelése és pl. az ablakok váltogatása közt? Ha alt-tabolsz, az nem olyan, mintha másik monitorra néznél? Vagy az alttabolás is hülyít?
  • tomboy013 #18
    Jujj de megmondtad :D Mustasd meg anyucinak is biztos büszke lesz a pici fiára ;)
  • Narxis #17
    Neked már születésedtől fogva mindegy volt. :D
  • szaboi #16
    Fotókidolgozásnál általában 2 monitort használok, mert Lightroom tud kezelni második képernyőt, így míg az első képernyőn álligatom, addig a tv n tudom látni hogy alakul a kép. Akkor az én agyamnak is reszeltek? :D
  • SirBubu #15
    ja, meg MiniBoss :DD
  • barret #14
    Biztonsági őr szindróma :D
  • tomboy013 #13
    Neked már édesmindegy :D
  • Tetsuo #12
    "A brit tizenévesek majdnem kétharmada..." Látni rajtuk, az tény. ;-)
  • nenad #11
    azt ne tessékl elfelejteni, hogy az elmebetegség a "tudósok" - nál is létezik.
  • vision5 #10
    Sok-sok évtizede több eszközt/képernyőt használok de nem facebookozom. A játékok és programozás meg kreatív tevékenységek miatt nagy adattömegeket könnyebben fel tudok dolgozni és gyorsabban értelmezni mint mások, hamar megtalálom a mintákat, illetve talán gyorsabban és mélyebb szinten is értek / tanulok. A megnövekedett információfeldolgozási sebesség valóban hátrány, mert türelmetlenséget okoz mikor lassú emberekkel találkozom, illetve depresszióhoz hasonló levertséget mikor reménytelen hülyéket találok csak magam körül. De mindezek mellett tudnia kell az embernek kezelni a helyzetet, hogy nem ő a világ közepe és a tudása mit se ér egymagában, na meg rengeteg tehetséges(ebb) ember is létezik, akkor minden rendben alakul.