Farkas Alex

Az optikai szűrő hiánya a Nikon D810 újdonsága

A cég átdolgozta a D800-at: növelte az ISO tartományt, javított a képminőségen és a videózási képességeken.

A cég bejelentette a két évvel ezelőtt megjelent D800 és D800E modellek utódját, melyben ugyanaz a 36,3 megapixeles teljes képkocka méretű CMOS van, mint elődeiben, viszont nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, ezáltal a lehető legnagyobb részletgazdagságot képes elérni. Újdonság az EXPEED 4 grafikus motor, melyet a D4s-ből emeltek át, ezáltal szélesebb ISO tartományban tud képeket készíteni. Ez ISO 64-nél kezdődik, a skála másik végén pedig az ISO 12 800 áll, de a tartomány kibővíthető 32-től 51 200 ISO egyenértékig is. Ezzel együtt javult a képminőség és a sorozatfényképezési képesség is: teljes felbontású képeket 5 kép/mp sebességgel, 15,3 megapixeles fényképeket akár 7 kép/mp sebességgel tud készíteni DX-kivágás módban.

Újragondolták a tükör működésének módját és elektronikus zárral zárják ki annak bemozdulási esélyét, minimalizálva a belső rezgéseket. A zárat 200 000 kioldásra méretezték, a záridő 1/8000 és 30 mp között állítható, a maximális vakuszinkron pedig 1/250 mp. Felvételkészítés közben a fényképezőgép 8 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állítható színmegjelenítésű monitorán bármely irányba eltolható a színegyensúly és a fényerő.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A videónál már van 1080/60p felvételi mód, automatikus ISO beállítás kézi módban és lehetőségünk van tömörítetlen HDMI kinyerésére. A teljes felbontású videókat a fényképezőgépben és ezzel egyidejűleg egy külső felvevőeszközön is rögzíteni lehet. A sztereó mikrofonbemenet és a hangkimenet segítségével jól elkülönülten finomhangolhatók a hangszintek akár a felvétel előtt, akár közben, továbbá ki lehet választani a hangfelvételi spektrumot (széles tartomány vagy beszédhang), és a beépített mikrofonnal történő hangfelvétel esetén mód van a szélzaj csökkentésére is.

Bolti megjelenése július végén várható, ára az Egyesült Államokban 3300 dollár, Európában pedig 3230 euró körül várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Ezekszerint minden új fényképezőgép ilyen lesz majd? Az jó! Már csak a jó lencséket kellene harmadáron adni meg a dinamikát kiterjeszteni. :-)
  • G_ArchAngel #5
    Már a D3300-ban is cancel-lelve van. Eljutottak odaáig, hogy a feldolgozó algoritmusnak közelsem jelent akkora problémát a moire, mint régebben.
  • G_ArchAngel #4
    Segítek:

    Both the Nikon D800 and D800E had OLPFs but the D800E had the effect of its filter 'canceled' for superior resolution. In the D810 Nikon has omitted the OLPF altogether which (in theory) means that it should offer extremely high resolution - at least on a par with the Sony A7R.
  • cloud.strife #3
    Igen. Azt a Sony 36mpx-es FF szenzort kapta meg akkor amit a Sony elötte a RX1R-be rakott.
  • Sequoyah #2
    De jól emlékszel, ez a D800E-nek volt az újdonsága, évekkel ezelőtt, szóval ezen a téren semmi újdonság nincs. Sajna hozzáértő cikkírót nem találtak, hát marad ez...
  • Tetsuo #1
    Valószínűleg rosszul emlékezem, de azt hittem a D800E-ből vették ki az aluláteresztő szűrőt. Aminek ugyancsak a részletesebb kép az előnye és talán moire-effektus a hátránya. -Akkor az miben is különbözik az alap D800-tól pontosan?
    -Másodszor pedig így az előnye a részletesebb kép viszont mi a hátránya, mert ha nem lenne már az elődbe sem rakták volna bele ugye?