McQ

Breakneck



Kiadó: THQ
Fejlesztő: Synetic

Minimum követelmény: P133, 24Mb RAM, DX5 (3D gyorsító ajánlott)
Hasonló játékok: Test Drive, Need For Speed
Kategória: Arcade autóverseny
Megjelenés: 2000.01.22.


Manapság viszonylag kevés arcade jellegű autószimulátor jön ki sajnos, pedig pár éve talán a legnépszerűbb játékok közé tartoztak. A Synetic új játéka megpróbál egy jó helyet szerezni magának a nagy nevek (Need for Speed, Test Drive) újabb folytatásai között, a jelek szerint sikerrel.



A játékban rengeteg autóval találkozhatunk (több, mint 40) és ezek mindegyike más - más hangokat, fizikai modellezést, és a remek kidolgozásnak köszönhetően a különféle autókkal minden pálya új és új hangulatot kapott. Az autók között találunk egészen különleges példányokat is, például bigfoot felépítménnyel rendelkező terepjárókat vagy gokartokat. A pályákkal sem fukarkodtak a készítők, 24 különböző pályával találkozhatunk, amiken természetesen mehetünk majd visszafelé is, illetve a tükörpályákat is kipróbálhatjuk. A pályákat rendkívül élvezetessé teszi, hogy nemcsak a pálya 2 megszokott dimenziójával, hanem a magasságokkal is sokat törődtek, így rengeteg bukkanóval, ugratóval, lejtővel és emelkedővel találkozhatunk, amiken az instabilabb autók előszeretettel fel is borulnak. Tovább növeli a játszhatóságot, hogy az út szélén nem ér véget a pálya, hanem például elslisszolhatunk egy kanyar mentén húzódó korlát külső felén is, új értelmezést adva ezzel a külső ív kifejezésnek.



A játszhatóság érdekében sok apró trükköt bevetettek, például kikapcoslhatjuk a fákkal való ütközést, és így egy-két kanyart igazán kényelmes íven vehetünk be.

Az autókat különböző osztályokba sorolták, ezek név szerint a premium, a classic, a bonsai és a shootout. A premium osztályban vérbeli versenyautókat találhatunk, alacsony felépítéssel, így ezekkel egy - egy offroad kaland elég macerás, mert minden kis bukkanón felakadunk. Erre a versenyosztályra jellemző még a 8 liter feletti hengerűrtartalom, és az eszeveszett száguldás. A classic osztályban klasszikus versenyautókkal találkozhatunk, kisebb sebességekkel, de nagyon élvezetes versenyeken vehetünk részt. A harmadik a bonsai kategória, tipikusan Mini Morris méretű autókkal, amik alig mennek 60 mph (100 km/h) körüli sebességgel, az emelkedőkön eszeveszettül erőlködve tudnak csak felkaptatni, az egész játék egy lassított felvételre hasonlít.



Az utolsó kategória egy külön játékstílust elvenít fel, amelyet anno a death track nevű játék tett népszerűvé, nevezetesen nem a minél gyorsabb körök futása a cél, hanem az ellenfelek ripityommá való lövöldözése. Ehhez a megszerzett fegyvereket használhatjuk, úgymint célkövető rakéta, gépágyú, de van olajfolt és akna is többek között. Közelharcban nagyon jól jön a james bond filmekből ismert kerékszeletelő :) Ez a versenyág nekem nem nyerte meg igazán a tetszésemet, mivel az autó sérülése miatt általában az lett a dolog vége, hogy egy ronccsal rohangáltam körbe, és nem tudtam sokmindent csinálni (kanyarodni is alig...)

Ha már itt tartunk, természetesen az autók sérülhetnek is. Ezt a bal alsó sarokban követhetjük nyomon egy robbantot ábrára hasonlító képződményen, de lehetőség van a sérülések szöveges kijelzésére is. Természetesen a sérülések befolyásolják az autó tulajdonságait, és ez nem merül ki a sebesség csökkenésében, az autó irányíthatatlanná válik, jobbra húz, nem tud váltani, stb...



A játékot szemmel láthatóan nagyon precízen és nagy szakértelemmel dolgozták ki, ez látszik egyrészt a gyors 3D motoron, másrészt a játszhatóságon. Nem egy tipikus szimulátorral állunk szemben, hanem egy arcade autóversennyel, azonban annak a legjobb fajtájával, így panaszra nem sok okunk lehet. Eszeveszett sebességgel száguldozhatunk a pályákon, lökdöshetjük az ellenfeleket, nagyokat borulhatunk, stb. A játékban nagyon sok opciót állítgathatunk, például a gravitációt. Eléggé frenetikus élmény például maximum gravitációval száguldozni egy dimbes - dombos pályán, full sebességgel, miközben alig csúszunk meg, és az úttól egyáltalán nem emelkedünk el. A grafika is a játék színvonalának megfelelően van kidolgozva, nekem kimondottan tetszettek a tereptárgyak, a pálya, az autók. Jellemző egyébként, hogy egy - egy autó akár 1000 poligonból, a pályák pedig akár 60000 (igen, hatvanezer) poligont is tartalmazhatnak.

Természetesen az egyszerű verseny és a már említett shootout mód mellett megtalálhatjuk az immár szinte kötelező time attack módokat, illetve a multiplayer módot, amelyben egyszerre akár nyolcan is száguldozhatunk. Ezen kívül lehetőség van csapatokat létrehozni és versenyeztetni is.



Összességében tehát egy nagyon jól játszható, élvezetes játékkal állunk szemben, ami mindent tud, amit a nagyok, sőt, maga is egy elég nagy dobás.


Jellemzők:

   • Több mint 40, élethűen kidolgozott autó realisztikus fizikai modellel, beleértve a független felfüggesztés és a törések modellezését
   • Az autókon szinte minden állítható
   • Gyors 3D motor, beépített metálfényezéssel, füsttel, robbanásokkal és visszaverődésekkel
   • Rengeteg féle játékmód
   • 20 különféle fegyver az autókon
   • Egy segítő autószerelő, aki elmagyaráz mindent és segít beállítani az autót
   • Rengeteg féle irányítóeszközzel (joy, gamepad, kormány) együttműködik a program

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)