Farkas Alex

Androidos fényképező­gépet jelentett be a Nikon

A Jelly Beant futtató Coolpix S810c mellett az aprócska, mégis cserélhető objektíves Nikon 1 J4-nek örülhetnek a fotózni vágyók.

A Coolpix S810c egy kompakt gép, különlegessége az operációs rendszere, az Android 4.2.2 Jelly Bean verziója. A masinába 16 megapixeles háttérmegvilágítású (BSI) CMOS szenzort szereltek, optikája pedig 25-300 mm-es, azaz 12-szeres nagyításra képes. A Full HD videófelvétel lehetőségén túl kiemelendő a benne lévő GPS és Wi-Fi modul, illetve hatalmas és nagyon részletes, 1,2 millió pixeles, 3,7 coll képátlójú érintésérzékeny hátsó LCD-je. Amellett, hogy fényképezés közben 11 beépített speciális hatás közül választhatunk, letölthetők rá fotóretusáló programok, mint például a Snapseed.

A gépben alapból van 4 GB memória, ami microSD-memóriakártyával bővíthető. Mappákat hozhatunk létre az alkalmazások rendszerezett tárolásához és hangfelismerést alkalmazhatunk a fényképekhez fűzött megjegyzések megadására. A cég közleménye kiemeli a Nikon által a fényképekhez kínált 20 GB ingyenes tárterületet, illetve a Google Drive hasonló szolgáltatását, ahol további 15 GB ingyenes tárhely áll rendelkezésre a nagyobb fájlok, és korlátlan a képek számára.

Klikk ide! Klikk ide!
Nikon Coolpix S810c - klikk a nagyobb változathoz

A vezeték nélküli kapcsolat mellé dedikált alkalmazás is jár, ezzel csatlakozhatunk rá okostelefonunkra vagy táblagépünkre. Az eredmény gyorsan feltölthető a Facebookra, a Twitterre vagy a Google+ szolgáltatásba. Az Android okán azonban magán a fényképezőgépen is futtathatunk programokat, például fejhallgatónkat rádugva MP3 lejátszóként használhatjuk. A tudásnak ára van, mégpedig a nagy energiafogyasztás, így gyári adat szerint mindössze 270-et exponálhatunk egy feltöltéssel. Forgalmazása májusban kezdődik, fekete és fehér színben lesz kapható, ára az Egyesült Államokban 350 dollár lesz.

A japán cég az olcsónak szánt J4-gyel frissítette az 1-es sorozatú rendszerkameráit is. Ez egy alumínium vázas, 18 megapixeles felbontású CX formátumú szenzorral szerelt fényképezőgép, valószínűleg ugyanaz a lapka került bele, mint a korábbi V3-ba. Hátuljára 3 collos képátlójú egy millió pixeles érintőképernyőt raktak. Videót Full HD felbontásúban tud rögzíteni, és ez is képes vezeték nélküli kapcsolatra. A termék méretének csökkentése végett - a korábbi verzióktól eltérően - hagyományos SD memóriakártyák nem, csak microSD szabványú rakható bele.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Nikon 1 J4

Javítottak az autofókuszán, hibrid rendszere 171 élességállítási pontot használ, amelyek közül 105 pont fázisérzékelő kialakítású, előbbiek majdnem a teljes képmezőt lefedik. Gyorsasága kiemelkedő: 20 képkockára képes másodpercenként, élességállítás nélkül pedig 60-ra. Beállítható fényérzékenységi tartománya 160-tól 12 800-ig terjed, a zajt több módszerrel csökkenti. Négy színben lesz kapható (fehér, ezüst, fekete és narancssárga), de ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #4
    grebber!

    Vagy ebbe tehettek volna egy vacak gsm modult. Mikrofon és hangszóró van benne úgyis...
  • Narxis #3
    Android 4.2.2 2014-ben. Mindig elképedek, hogy mennyire leszarják a gyártók, hogy naprakész legyen már az a rohadt szoftver.
  • Cat #2
    Már a Google Nexusnál rebesgették a Nikon kapcsolatot, mégse lett belőle semmi. Valószínűleg azért, mert az kivégzést jelentene számukra.
  • grebber #1
    Valamelyik cég most már korpörésünbe léphetne egy két mobil gyártóval hogy a telefonokba is értelmes kamera kerülhessen már!