MTI

Dagad a botrány Merkel telefonjának lehallgatása miatt

A német külügyminiszter berendelte hivatalába az Egyesült Államok berlini nagykövetét és vizsgálatot követel. Egy viszonylag régi és nem a kormányfői munkához használt telefonról lehet szó. A francia hírszerzés volt vezetője elképesztő naívitásnak tartja az egész témát, mivel ők maguk is megfigyelik az amerikaiakat, de Merkel szerint barátok nem kémkednek egymás után.

Angela Merkel német kancellár egy viszonylag régi és nem a kormányfői munkához használt telefonját figyelhette meg az NSA. A német kormány hivatalos közleményeiben a kancellár mobiltelefonjának feltételezett amerikai megfigyelésével kapcsolatban nincs szó arról, hogy milyen szervezetről és milyen készülékről lehet szó, az ARD közszolgálati televízió szerint azonban kormányzati körökben az amerikaiakra gyanakodnak, és az ügynökség egy titkos minősítésű jelentése alapján gondolják azt, hogy a kancellár mobilja megfigyelési célpont lehetett. Ezt támasztja alá, hogy a Németország és az Egyesült Államok viszonyát súlyosan megterhelő ügyet a Spiegel Online robbantotta ki, az a német hírportál, amelyhez eljutottak az NSA egykori munkatársa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok. A diplomáciai botrányhoz vezető ügy pedig azzal kezdődött, hogy a szerkesztőség felvilágosítást kért a kormányzattól egy oknyomozó cikkel kapcsolatban.

A német hatóságok feltételezése szerint a megfigyelt készülékről hivatalosan csak azt lehet tudni, hogy nem lehallgatásbiztos. Ezt a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) közölte csütörtökön a Süddeutsche Zeitung online kiadásában megjelent beszámoló szerint. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában arról írt, hogy Merkelnek legalább egy hivatali készüléke van, és a konzervatív CDU elnökeként, illetve magánemberként egy teljesen hétköznapi mobilszolgáltatói előfizetői szerződéssel használ egy elavult, úgynevezett csúsztatós Nokia mobilt is. A sokat telefonáló és még többet sms-ező kancellár "az egyszerű dolgokat kedveli", a lassúságot pedig egyáltalán nem - mondták a FAZ kormányzati forrásai, hozzátéve, hogy a hivatali mobilok kezelése igen körülményes.


Olyan készülék nincs is a kormánytagok hivatali munkájához engedélyezett készülékek között, amellyel az okostelefonok valamennyi funkcióját lehet biztonságosan használni, ezért aki mindenben meg akar felelni a BSI előírásainak, kénytelen két készüléket használni, egyet telefonáláshoz, egyet pedig az adatátvitellel járó alkalmazásokhoz, például e-mailezéshez. "Egy minisztert sem láttam még, aki ezeket a hivatali mobilokat használta volna" - mondta a FAZ egyik forrása. A Die Welt szerint azonban Merkelnek már egy újgenerációs hivatali készüléke is van, egy Blackberry Z10, amelyet a Secusmart nevű német cég SecuSuite nevű szoftverjével szereltek fel. Ennek legnagyobb előnye, hogy elkülöníti a hivatalos és a magáncélú felhasználásokat - írta a Die Welt online kiadása.

A német külügyminiszter berendelte hivatalába az Egyesült Államok berlini nagykövetét Angela Merkel mobiltelefonjának feltételezett amerikai megfigyelésével kapcsolatban. Guido Westerwelle találkozott John B. Emerson nagykövettel, és "nyomatékosan tudomására hozta a kormány álláspontját" a német hatóságok által feltételezett megfigyelésről - közölte a tárca szóvivője. Westerwelle az amerikai diplomatával folytatott megbeszélés után tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy megalapozott gyanú nélkül nem szánták volna el magukat erre az erőteljes diplomáciai lépésre. Úgy vélekedett, Washingtonnak komoly, teljes és őszinte magyarázatot kell adnia a németországi megfigyelésekkel kapcsolatos információkra. Hangsúlyozta, hogy mindkét félnek ki kell terítenie kártyáit az asztalra. "Ha (e szövetségesek és barátok) bíznak egymásban, nem kémkednek egymás után. Ha mégis megteszik, az mérgezi a barátságot". Az amerikai nagykövet arról biztosította a német diplomácia vezetőjét, hogy álláspontját sürgősen továbbítja Washingtonnak.

Angela Merkel kancellár is felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés. A barátok nem kémkednek egymás után - jelentette ki a kancellár az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezvén csütörtökön. Angela Merkel hozzátette: helyre kell állítani a bizalmat. "Szövetségesek vagyunk, és ilyen szövetséget csak bizalomra lehet építeni" - hangoztatta. Júliusi berlini látogatásakor is és szerdán telefonon is közölte Barack Obamával, hogy elfogadhatatlannak tartja a barátok közötti kémkedést. "Ez nem csak rám vonatkozik, hanem minden német polgárra" - húzta alá Merkel. A német kancellár a történtek kapcsán annak fontosságát hangsúlyozta, hogy döntésre kell jutni az Európai Unióban arról, milyen adatvédelmi, adatbiztonsági megállapodásokra van szükség, illetve hogyan lehet garantálni az átláthatóságot, a transzparenciát az Egyesült Államok és Európa kapcsolataiban.

Jay Carney amerikai elnöki szóvivő csütörtökön Washingtonban nem volt hajlandó feketén-fehéren kimondani, hogy az Egyesült Államok valóban lehallgatta-e Merkel mobiltelefonját. Az előző napon sem volt egyértelmű, amit az első hírek nyilvánosságra kerülése után mondott. Szerdán ugyanis így fogalmazott: az Egyesült Államok nem figyeli a kancellár kommunikációját és a jövőben sem tesz ilyet. Vagyis ezzel kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e. A szóvivő ugyan nem akarta kommentálni a konkrét vádakat, de közölte: Obama elnök megérti az ügy kapcsán keltett aggodalmakat, ezért megkezdte a hírszerzés adatgyűjtési rendszerének felülvizsgálatát.

Thomas de Maiziere védelmi miniszter szerint "nagyon rossz lenne", ha az amerikai szolgálatok valóban megfigyelték volna a kancellár mobilját. Barátok között "ez így nem megy". Az Egyesült Államok "a legjobb barátunk, és az is marad", de a megfigyelési ügy fölött "nem lehet egyszerűen napirendre térni" - mondta a kancellár bizalmasként számon tartott miniszter csütörtökön az ARD közszolgálati televíziónak. Arra a felvetésre, hogy ha a kormányfő mobiltelefonja megfigyelési célpont lehet, akkor talán más vezető német politikusok kommunikációját is megfigyelhetik, azt mondta: "évek óta sejtem, hogy lehallgatják a mobilomat, de az amerikaiakra nem gondoltam".

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg a kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e. Ronald Pofalla, a német hírszerző szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter szerdán tájékoztatta a szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) vezetőit az ügyről. A testület csütörtökön rendkívüli ülést tartott. "Aki a német kancellárt lehallgatja, az a német polgárokat is lehallgatja" - nyilatkozott Thomas Opperman, a parlamenti bizottság szociáldemokrata elnöke. Szerinte az újabb botrány arra utal, hogy az NSA kiszabadult a demokratikus ellenőrzés alól, és mindenfajta felügyelet nélkül tevékenykedik, ami tarthatatlan. Az ügynökségtől kiszivárogtatott anyagokból kibontakozó ügyek vizsgálata "most kezdődik csak igazán" - tette hozzá. A kancelláriaminiszter több alkalommal beszámolt a mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó PKG-nak arról, hogy miként halad a kormányzati munka az NSA lelepleződött titkos megfigyelési programjaival kapcsolatban. A miniszter a testület egy augusztusi ülése után azt mondta, hogy sikerült minden kérdést tisztázni.


A személyes adatok védelméhez való jog az Európai Unió minden polgárát azonos módon megilleti - reagált az Európai Bizottság alapjogi ügyekért felelős szóvivője, Mina Andreeva. "Az adatvédelmi előírásokat mindenki esetében alkalmazni kell, legyen szó állampolgárok elektronikus leveleiről vagy akár Angela Merkel telefonjáról" - jelentette ki Viviane Reding alapjogi biztos szóvivője. Andreeva felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok vezetői most megmutathatják, hogy a szónoklatok mellett tettekre is készen állnak, s jövő tavaszig sikerül elfogadni az unió új adatvédelmi irányelvét, amely szerinte Európa "függetlenségi nyilatkozata" lehetne ezen a területen. Újságírói kérdésre Olivier Bailly, a bizottság szóvivője azt is világossá tette, hogy az Európai Bizottság tagjainak és elnökének, José Manuel Barrosónak a telefonját magas szintű biztonsági előírások védik, amelyekről ugyanakkor nem adhat felvilágosítást. Nincs olyan nyom vagy bizonyíték, amely alapján kétségbe vonható lenne, hogy ezek a vonalak biztonságban vannak - jelentette ki Bailly.

Kedden a francia államfő adott hangot nemtetszésének, miután kiderült, hogy az NSA 2012 és 2013 fordulóján több tízmillió francia telefonhívás adatait rögzíthette. Az amerikai nagykövetet Párizsban is bekérették a külügyminisztériumba. James Clapper amerikai nemzeti hírszerzési igazgató szerint mindazonáltal a Le Monde tekintélyes francia lapban megjelent hírek nem igazak, "pontatlan és félrevezető" információkat tartalmaznak, az Egyesült Államok pedig csak olyan hírszerző tevékenységet folytat, mint bármelyik másik ország. "Elképesztő naivitásról" tanúskodik Bernard Squarcini, a francia belső hírszerzés (DCRI) volt vezetője szerint a francia kormány reakciója a Franciaországot érintő amerikai titkos adatgyűjtésről szóló sajtóértesülésekkel kapcsolatban, mivel állítása szerint "Franciaország is kémkedik az amerikaiak után".

"Ijesztő ez az elképesztő naivitás. Hacsak a vezetők nem olvassák a jelentéseket, amelyeket küldünk nekik" - fogalmazott a Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban a volt titkosszolgálati vezető. Az amerikaiak kereskedelmi és ipari téren kémkednek utánunk, és mi is megfigyeljük őket, mivel nemzeti érdek a vállalataink védelme" - tette hozzá. Elmondása szerint ez a helyzetet nem csak az Egyesült Államokra és Franciaországra jellemző. "A szolgálatok jól tudják, hogy minden ország, még ha együtt is működnek a terrorelhárítási harcban, megfigyelik egymást a szövetségek között is" - hangsúlyozta Squarcini.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a francia szaktárca keddi közleménye szerint John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén leszögezte: fel kell hagyni ezzel a "partnerek között elfogadhatatlannak tartott kémkedési gyakorlattal". A francia miniszter egyúttal megismételte Párizs arra vonatkozó kérését, hogy Washington adjon magyarázatot az NSA franciaországi tevékenységére. A Le Monde című francia napilap hétfőn az NSA volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől származó dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy az NSA francia polgárok telefonbeszélgetéseit követte nyomon. Az újság kedden arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálatok emellett megfigyelték a washingtoni és New York-i francia diplomáciai képviseleteket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • attes #20
    Nem értem miért parádézik Merkel, és főleg, hogy miért nyilvánosan.
    Ha a német titkosszolgálat nem figyeli az ameriakat, akkor f*szlámák.
    Ha meg igen, akkor nincs oka panaszra.
    Tényleg ennyire naív, vagy ez valami politikai húzás, hogy az európaikat az USA ellen hergeljék?
  • vision5 #19
    Ez a "legjobb barátok" olyan mértékben naív.... :)
  • vision5 #18
    A legbiztonságosabb a havi/heti/napi csere lenne, a költségvetésbe biztosan beleférne.
  • vision5 #17
    Ne csodálkozzanak, a Blackberry az nem túl biztonságos...
    De amúgy nincs is igazán védelem mert ha le akarják hallgatni, fake cellasugárzókat telepítenek mondjuk a szomszéd házba és mindjárt oda csatlakozik a telefon az eredeti cella helyett.
  • CairoJack #16
    Merkel képéről ez ugrott be:



    Amúgy Merkel fizetésében benne van az ilyesmi kompenzációja, az aggasztó inkább az, amikor százmilliók telefonját hallgatják le. Most legutóbb kiderült, hogy Franciaországban egy hónap alatt 70 millió hívást elemeztek ki. És gondolom ez a csak a jéghegy csúcsa. 1984 már rég a múlt. Sehol nincs a jelenhez képest.
  • Sir Cryalot #15
    Tapintatlan leszek , de van az a mértékű lehülyítés meg megszámlálhatatlan mennyiségű "useful idiots" ami egy szinten túl már több mint kellemetlen.
  • Sir Cryalot #14
    http://www.theregister.co.uk/2013/09/26/ebay_to_buy_braintree/

    remélem legalább a paypalon sikerül túltenniük az eu-ban . Igen valószínű hogy továbbállok ebből a "blokkból".
  • zola2000 #13
    Egyrészt ez biztos így van, másrészt pedig: úgy írod, mintha teljesen rendben lenne a dolog, pedig nagyon nincs.

    Pl valahogy csak sikerült felszámolni rengeteg európai céget, úgy hogy amerikai cégek versenyelőnyhöz jutottak, legyen szó a telefongyártásról, film-zeneiparról vagy IT szolgáltatásokról stb, csodálkoznék ha nem használták volna fel a sok infót, amit így begyűjtöttek...
  • kvp #12
    A helyzet az, hogy az amerikaiak nem valogattak. Ugyanugy rogzitettek a sarki torok kebabos telefonhivasait, mint Merkelet, tehat nem celzott lehallgatasrol volt szo. Franciaorszagban kb. 70 millio telefont figyeltek meg, azaz a teljes lakossagot es az osszes turistat. Ez Nemetorszagban sem tortent maskeppen...
  • zolis #11
    Nem szépségkirálynőnek választották.