• kvp
    #6
    Az apple keszulekekhez nem kell erteni. Ez azt jelenti, hogy azon embereknek is jo, akik nem csak nem ertenek hozza, de nincs is kedvuk megerteni hogyan lehet hasznalni egy barmilyen szamitogepet. Igazabol foleg azon embereknek jo, akik nem hajlandoak venni a faradtsagot, hogy megertsek a keszulek hasznalatat. Viszont ezen emberek szamara az apple megoldasa tokeletes, mert mindent tud helyettuk amire csak szukseguk lehet es mivel nem lehet elallitani semmit, ezert akarhogy nyomkodjak jo marad. Ez olyan mint az onvezeto auto. Lehet, hogy meg egyelore korlatozott hol es mire lehet hasznalni, de aki nem akarja megtanulni az autovezetest, annak tokeletes jarmu.

    (Igen, van olyan multinal programtervezokent dolgozo ismerosom, aki nem hajlando megtanulni c-ben programozni arduino kornyezetben -amit iskolas gyerekeknek keszitettek-, mert az mar tul nagy szellemi feladat lenne szamara es a cege igy is rendesen megfizeti. Neki pl. apple iphone-ja van es 2 evente csereli, mert rendes hasznalat mellett annyi ido alatt elkopik.)

    Egy apple telefon rendeletesszeru hasznalat eseten egyebkent 2 evet bir ki az aksi elfaradasa elott es a gyartastol szamitott 3 evet a rendszer belassulasa elott. Akinek regebbi keszuleke van, az vagy nem hasznalja rendesen csak buta telefonnak vagy a gyarilag tervezettnel rovidebb napi kepernyoidovel. Ennek a ket felhasznaloi csoportnak egy nokia is boven eleg lenne. Mindenki mas 2, max. 3 evente csereli az addigra hasznalhatlanna valo iphone-jat. Ez egy biztos, anyagi helyzetetol fuggetlenul jol fizeto felhasznaloi csoport.

    Az EU viszont tisztan jogi szempontok szerint nezi az apple keszulekeit. Ha nem engedelyeztek a monopolium letrehozasat a microsoft-nak es a google-nak, akkor nem engedelyezhetik az apple-nek sem, hogy megtartsa a mar kialakult monopoliumat. Azt persze nem nezik, hogy az apple termekeket vasarlok pontosan azert veszik oket, mert nekik kenyelmet jelent a monopolhelyzet es nem szeretnek ha valasztani kellene az alkalmazasboltok vagy akar a fizetesi szolgaltatok kozzul. Egy olyan megoldast valasztottak, ahol mar minden dontest meghoztak helyettuk es semmi mas dolguk nincs, csak fizetni mint a katonatiszt. Ezt a kenyelmet veszi el toluk az EU az apple monopolhelyzetenek megszuntetesevel.