• NEXUS6
    #6
    igen, az elsődleges cél a nyugat részéről a jelenlegi orosz vezetés lecserélése lehetőleg egy nyugatbarát vezetésre. A RAND Corp. egy 2019-es anyagában volt erre vonatkozóan egy elgondolás, amely egy fokozott katonai, gazdasági, kultúrális, diplomáciai stratégiai nyomásgyakorlással kívánta ezt elérni, kiemelve, hogy a nyomásgyakorlás és az ennek eredményeképp bekövetkező politikai kurzusváltás sikeréhez szükséges, hogy a nyugat-orosz konfliktus mindíg megmaradjon a békés mederben. Hogy miért irhatták ezt, arról lásd az alábbiakat.

    Namost a háború kitörése alapvetően kérdőjelezi meg annak lehetőségét, hogy a "rendszerváltás" létrejöjjön, a háború alapvetően erősíti/erősítheti meg az aktuális vezetés társadalmi beágyazottságát, ahogy ez Ukrajnában is érvényesül.
    Bármelyik oldalt nézzük a céljai elérésének ezt a részét a háború maga hátráltatja.
    Azonban egy hosszútávú háborúnál ez már valóban máshogy lehet, lásd vietnámi háború végén történt demonstrációk, zavargások. Ebben az esetben tényleg az a kérdés, hogy Ukrajnának a harcok jelenlegi intenzitását figyelembe véve van-e még 10-15 éve?

    Lássuk azonban azt, hogy nyugaton szinte soha nem abból indulnak ki főleg a mainstream elemzők, hogy a russzkik mit tehetnek, mire van képességük, potenciáljuk, hanem hogy adott pillanatig mit tettek, vagy mit nem tettek. Sőt a legbénább elemzők a kettő közé automatikusan egyenlőségjelet tettek. Pl vegyük az energetikai infrastruktúra pusztítását. A háboru elején ilyen szinte nem is történt, pedig az amcsik szinte minden háborújukat ezzel kezdik. Aztán az oroszok a tél közeledtével átálltak az energetikai hálózat reverzibilis pusztítására, számítva arra, hogy a műveleti szintű kiesést követően, ha ez az orosz támadást/politikai rendezést ez előnyösen támogatja, majd pedig a rendszer helyreállítható. Mindenki ezt vette alapul, hogy az ukrán gazdaság ezen belül energetikai hálózat milyen jól állja a támadásokat, akár még exportot is képesek belőle biztosítani. Hát aztán az oroszok szintet emeltek, elkezdték irreverzibilisen pusztítani az ukrán energiahálózatot, gazdaságot. Ami azonban a számvetések, lehetőségek újraszámolását igényli.
    De menjünk el a végsőkig, hogy mik a végső lehetőségek? Oroszország akár a háború elött, akár most, akár 5 évmúlva, ha erre a végső megoldásra rászorítják, radioaktív hamu sivataggá változtatja Ukrajna teljes területét, úgy hogy ez a stratégiai csapásmérő képességét minimálisan veszi igénybe. És Oroszország inkább ezt fogja tenni, minthogy veszítsen. A kérdés tehát csak annyi hogy erre rákényszerítik-e és hogy mikor?
    Soha nem is volt olyan lehetőség a leosztásban, hogy Ukrajna győzzön! Szerintem ez az alapvető szempont, az akiindulópont, amit látni kell.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.04.15. 13:55:30