• kvp
    #3
    "Azért hozzá nem értőként vicces egy ilyen táblázat, amiben az látszik, hogy a Li-ion 200 Wh/liter"

    Nagyon regi a tablazat, ma mar ennek a duplajanal jarunk, a lifepo mar regen lehagyta a nimh aksikat. Persze az oktatasi anyagok altalaban nem frissulnek folyamatosan csak max. minden evtizedben egyszer.

    Egyebkent a tablazatban csak a foldgaz szerepel, a tisztabb szintetikus metan nem es egyszeru uzemanyagcellaval (lasd: soros hibrid) az is nagyon jol hasznalhato energiatarolasra. A legkozelebb kb. az LNG van hozza, ami kb. a benzin szintjen van. Egy aksis buffer-rel ellatott cseppfolyos szintetikus metan uzemanyagcella mar ma is elerheto, egyszeru technologia. Amiert nem hasznaljuk jelentos mertekben az az, hogy a fosszilis foldgaz olcsobb es ha eleg a beepitheto aksik kapacitasa, akkor olcsobb kihagyni a tiszta metan szintetizalasat es a jarmuvekbol az uzemanyagcellakat.

    ps: LNG-s uzemanyagcellas meg nem nagyon van, de CNG-s busz mar eleg sok jar Budapesten is es eppen tesztelik a hidrogen uzemanyagcellas buszokat is. Aksi persze kell a hidrogen melle is, mert az energia visszanyeres mashogy nem menne. A fenti cikk alapjan egyebkent szerintem varhato, hogy epul majd nallunk egy uj Samsung aksigyar is...