• kvp
    #3
    "Az egészségügyi beutalókat is elfogadhatnák már telefonon,"

    Alapvetoen elfogadjak az online felhon at. Csak a taj szamot, nevet es szuletesi datumot kell bemondani a pultnal. (a biztonsagi kerdes ha kell az anya szuletesi neve) Legalabbis pesten ez jol mukodik. Az okos szemelyi olvasasa meg nem megy mindenutt. A magan egeszsegugyi szolgaltatok pedig csak akkor fernek hozza, ha az adott doki a sajat allami hozzaferesevel nezi. Pl. a Medicover-ben az engem vizsgalo dokirol igy derult ki, hogy a Honvedban dolgozik orvoskent (hozza tartoznek allamilag is, csak tul hosszu volt a varolista), mert az ottani account-jat hasznalta a maganrendelesen is.

    A QR kodos azonositasra azert allnak egyebkent at, mert nincs eleg kartyaolvaso, ami a digitalis szemelyiket tudna kezelni, mig a legtobb telefon vagy nem rendelkezik NFC tamogatassal vagy a kartya modu hasznalat le van tiltva szoftverbol (az Apple iphone-okon csak az Apple pay hasznalhatja, igy az e-szemelyi NFC-s megjelenitese nem lehetseges, lasd az EU-s eljarast a temaban, mert nekik is kellene).

    "Az is hülye aki letölt a telefonjára egy az állam által készített applikációt."

    A webes ugyfelkapus uzemmod most is mukodik telefonrol, ehhez nem kell alkalmazas, de pl. egy e-szemelyit felmutatni jelenleg csak kartyas formaban lehet, amit aztan sok helyen nem tudnak leolvasni. Az uj e-szemelyi app. arra jo, hogy QR kodos formaban megjelenitse a szemelyi igazolvany adatait, igy eleg a telefont magaval vinnie az embereknek, nem kell meg a szemelyi igazolvany, jogositvany, lakcimkartya es tajkartya is. Egyebkent szvsz. ha nagyon akarja valaki, akkor a QR kodokat akar ki is nyomtathatja...

    ps: Az e-szemelyi-s azonositas azert lesz jo, mert pl. a dohanyboltban vagy italboltban/kocsmaban csak akkor tud vasarolni valaki, ha beolvassak az e-szemelyijet es igy meglesz a pontos datuma es helye a dohany, illetve alkoholvasarlasoknak. Ez lehetoseget ad a visszaelesek automatikus felderitesere es pl. orvosi profilozasra (lasd lancdohanyosok es alkoholistak automatikus felderitese). Plusz lehet majd ujra dohanyt es alkoholt venni automatabol, mert a gep is le tudja ellenorizini a qr kodos e-szemelyit.