• Cat #16
    Ja, hogy te ilyen extrémizmusban gondolkodsz. A te vágyott világodban kinek kellene akkor hidakat, autópályákat építenie? Adakozásból?

    "Orvost is olcsóbban meg tudod fizetni, ha állam bácsi nem nehezíti. Lásd Dánia vagy Dél Korea, ahol az EÜ jelentős része magán EÜ és prímán megy."
    Mutass bárhol a világon egy olyan fizetős egészségügyet, ahol benne vannak a komoly műtétek is, pl. szívátültetés, agytumor, stb. Nincs ilyen, nem véletlenül. De persze a valós helyzet ennél durvább, mert pl. hiába fizetsz egy szülésért valahol egy menő klinikán, komplikáció esetén máris hívják a mentőt és visznek egy rendes kórházba. Nézz ennek utána kérlek.

    "Vajon melyik hatékonyabb? Ha közvetlenül adsz pénzt a rászorulónak, avagy ha előtte odaadod a politikusnak, és majd ő odaadja?"
    Elviekben igazad van, mert bazinagy a veszteség, hiszen az adománygyűjtő szervezeteknek is meg kell élniük valamiből, de a gyakorlatban hogyan segíted a csenyétei nyomorgót? Odautazik mindenki egyesével kocsival? Szerinted ez hatékony? És akkor még csak országon belüli, elviekben megvalósítható dolgot vetettem fel. Akár csak tucatnyi ilyen adományozó esetén a benzinpénzből mennyivel többel lehetne támogatni őket?

    "a demokrácia hozza létre a kommunista rendszereket"
    Nem, hanem az emberi természet. Senki nem szeret éhezőt látni, és több ezer éves meséink és egyéb történeteink vannak arról, hogy adunk a rászorulónak, és nem engedjük megfagyni a hidegben a másikat. Az emberi faj enélkül nem tudott volna túlélni. Rég kipusztultunk volna, ha nem fogunk össze, mert egyedül nem tudjuk megölni a mamutot, és a társadalom azon tagjai is kapnak a húsából, akik egyébként otthon ülnek, mert már öregek vagy betegek.