• kvp
    #14
    "Kapitalizmusban, ahol nincs adó és nincs állami segély, meg nincs állami szabályozása a cégeknek, ott ezek a vezető rétegek hatalma erősen megrendülne."

    Ahol nincs ado, ott nincsennek allami szolgaltatasok. Ahol nincs alanyi jogon jaro allami szolgaltatas, pl. mentok, rendorseg, stb. ott az emberek vagy maguk oldjak meg vagy megfizetnek valakit. Az USA jo pelda erre, ott gyakorlatilag alapszintu allami egeszsegugy sincs, de a rendorok se vedik meg az embereket. Onnantol, hogy a lakossag tobbsegenek nincs penze, nem tud orvost es rendort (vagy sajat fegyvert) venni, tehat teljes mertekben kiszolgaltatott a gazdagok fele, akik mindkettot megengedhetik maguknak. Mint irtam a kozvetlen demokracia a kulcs, ami mind a kommunista, mind a kapitalista rendszerek kialakulasat meg tudja akadalyozni.

    "robotizáció meg egyébként úgyis eljön. A kérdés az, hogy ki fog gyorsabban fejlődni benne és ezáltal melyik ország és melyik rendszer nyomja majd le a másikat."

    Tiszta verseny eseten az allamkapitalista modell a legerosebb, mert egyetlen monopolhelyzetben levo cegkent kezeli az egesz orszagot. Ezt a modellt koveti Kina. Nem veletlen, hogy eloszor gazdasagi protekcionalista, majd lassan mar fegyveres modszerekkel szallt szembe vele a nyugat, mert nyers kapitalista versenyben Kina nyerne. Az allamkapitalizmust nem akarjak bevezetni nyugaton, mert abban nem mukodne a globalis toke hatalma, csak egy vilagallam eseten. Mondjuk a globalista nagytokesek pont ezt probaljak osszehozni az USA es az EU segitsegevel.

    "Reménykedjünk, hogy még időben áttérünk a mai kapitalizmusnak hazudott szociáldemokráciáról egy valódi kapitalizmusra, és hagyjuk, hogy az emberek maguk döntsék el, mi a jó nekik, ne pedig a politikusok."

    A valodi kapitalizmus az amit az EU is akar, azaz a stakeholder demokracia, a vagyonaranyos kepviselet. Mint egy rendes reszvenytarsasag eseten, akinek tobb tokeje van, annak tobbet er a szavazata. Ezt szokta kiegesziteni a rule of law rendszer, amikor a torvenyek korlatozzak az emberek szabadsagat, de ezt nem tudjak az emberek megvaltoztatni. (kerdes ki tudja?)

    A kozvetlen demokracia pedig rule of people lenne, azaz a tobbseg, a nep koztarsasaga. Kozvetlen demokracia eseten gyakorlatilag politikusi osztaly nelkul. Ez az amit nagyon utalnak mind a kapitalista, mind a kommunista rendszerek mukodtetoi, mert fix szabalyrendszerek helyett az emberek dontesei iranyitjak.