• kvp
    #10
    "Jópofa, hogy több mint 80 éve ugyanaz a lemez a rakéteiparban: kémiai hajtóanyag, ami drága és nehéz. Kellene már valami újítás mert ez karcsú de nagyon."

    Legkori mozgashoz ott van a nuklearis - termikus ramjet a 60-as evek ota, az oroszoknal gyartasban is van egy ilyen robotrepulogep tipus. Az amerikaiak a jarulekos nuklearis szennyezes miatt adtak fel anno.

    Legkoron kivul pedig leteznek a kulonbozo ion es plazma hajtomuvek, nuklearis (fisszios vagy rtg) vagy napelemes energiaellatassal, mukodnek, bar a fisszios energiaforrast a szovjetunio ota nem hasznalja senki (akkor is egy reaktor visszaesett Kanadara).

    Szoval a technologia adott, csak az emberiseg idaig nem akarta szandekosan elszennyezni a bolygot a jarulekos sugarzassal. Ez a kozeljovoben, egy korlatozott termonuklearis haboru eseten nagyon gyorsan megvaltozhat es abban az esetben szep szeles radioaktiv csikot huzva szallnak majd fel a raketak. Jobb esetben csak melyuri hasznalatra vezetik be a plazmahajtomuveket es akkor par het alatt a Marson lehet egy urhajo.