• kvp
    #8
    A 100%-os CO2 kibocsatas lenyege, hogy szeneromu sincs, tehat csak megujulokat hasznalhatnak. Valamiert a hagyomanyos atomeromuveket sem vettek be ebbe a korbe, pedig azok is CO2 semlegesek. A szintetikus uzemanyagokat is csak szendioxid semleges modon lehetne eloallitani es pl. autok eseten ez metannal (LMG) mukodo uzemanyagcellat jelent, ugyanis az nem okoz nitrogen oxid vagy korom szennyezest, de elektromos hajtaslanc eseten akar repulokon vagy hajokon is hasznalhato. A hagyomanyos belsoegesu motorokat mindenkeppen ki kell valtani, csak az elektromos aram tarolasa a kerdes.

    A szintetikus uzemanyagok defiant9 altal is leirt modon sokkal kevesbe energiahatekonyak, mert joval tobbszor kell atalakitani az energiat, ezert joval nagyobb a konverzios veszteseg. Tehat mukodik a megoldas, csak varhatoan 8x tobb aram kell ugyanakkora teljesitmenyhez. Ez repulok es hajok eseten meg elfogadhato, mert mas megoldas egyelore nincs, de a konnyen toltheto autok eseten osszessegeben olcsobb egy aksit venni es azt toltogetni, foleg ha joreszt energiahiany van, nem aksi hiany.

    Az alternativa az lenne, hogy minden 8x annyiba kerul es az emberek 8-ad annyi utazasi tavolsagot tudnak megengedni maguknak vagy 8-ad annyi elelmiszert (a mezogazdasagi es szallitasi koltsegek megemelkedese miatt), stb. Az, hogy a nemetek most felpuhitottak olyan mint amikor eszaki aramlat 2-ot epitettek. Ha valtozik a politikai legkor, akkor majd globalis nyomasra lemondanak onkent az e-uzemanyagokrol is, ahogy a legkikozlekedes es a tengeri teherhajozas kivezetese is tervben van hosszu tavon. Ez utobbi a futesi rendszerek mar folyamatban levo kotelezo atalakitasaval es a szabadfoldi mezogazdasag kivezetesevel joreszt megoldana a klima problemat, legalabbis a nyugati vilagban.