• kvp
    #6
    Mar az okori gorogok is rajottek arra, hogy csak a tudat letezik biztosan. Egesz pontosan minden ember csak a sajat ontudata letezeseben lehet biztos, mivel minden mas csak kozvetetten erzekelt informacio.

    Na most egy hangya is rendelkezik ontudattal, csak nagyon alacsony szintu. De meg egy LEGO robotnak is van egyfajta ontudata, csak az nem jut el arra a szintre, hogy felfogja, hogy letezik. Egyelore legjobb tudasunk szerint egyetlen ember altal letrehozott szoftver sem volt kepes meg ontudatra ebredni, pedig jelen ismereteink szerint az osszes kozponti idegrendszerrel rendelkezo allatnak ez sikerul. Persze vannak ennel alacsonyabb szinten letezo allatok is, kb. az o tudati szintjukon vannak jelenleg az emberek altal alkotott mesterseges rendszerek.

    Innen azert meg eleg messze van az erkolcsileg mindig helyesen cselekedo robot. Mindez ugy, hogy meg az emberiseg sem tud megegyezni abban, hogy mi a helyes. Nem veletlen, hogy mernokok es biologusok helyett csak unatkozo filozofusok foglalkoznak ezzel a temaval.