• kvp
    #5
    Ezert is nem vesznek fel ujabban feher vagy keletazsiai ferfiakat fejlesztomernoki allasra az amerikai multik. Sikerult olyan antidiszkriminaciosra programozni a kodokat, hogy mar nem az alkalmazott profit termelo kepessege a fontos. Ennek alapvetoen harom eredmenye van:
    -az allas nelkul marado mernokok nagyobb valoszinuseggel inditanak sajat ceget, ami aztan az oket visszautasito ceg konkurense lehet
    -a keletazsiai, foleg kinai mernokok nagyobb valoszinuseggel ternek haza Kinaba (meg akkor ha mar sokad generacios amerikaiak) es viszik oda a tudasukat (mert ott felveszik oket)
    -az igy felvett kevesbe alkalmas emberek (aka. diversity hires) pedig kart okoznak a cegnek (kovetetten azzal, hogy ha nem dolgoznak, kozvetlenul azzal ha hagyjak oket dolgozni)

    Az Apple pl. atallt arra, hogy minden valodi mernok melle felvesz legalabb 2x annyi alibi alkalmazottat. Aztan az igy felvett emberek azon csodalkoznak, hogy nem hagyjak oket tenyleg fontos poziciokban dolgozni. Hat igen, a ceg tulajdonosi kore nem hulye, a profitjat nem akarja kockaztatni... (egyre tobb cegnel viszont megteszik es aztan ezen usznak el)

    Ehhez kepest a belinkelt cikk nem merte ezt leirni, inkabb a diverzitas novelesere biztat, tehat vegyunk fel tobb korabbi bunelkovetot, hosszu tavu munkanelulit es alacsonyabb vegzettseguk, mert ok jobbak lehetnek mint az egesz eleteben kemenyen dolgozo masik jelolt. Tehat meg uzlet es profit ellenesebb strategiara biztatnak. A tisztan profit alapu megkozelites kepes lenne buszken rasszista, ***fob es barmi mas is lenni, tisztan a profit erdekeben. Mivel ez manapsag tarsadalmilag nem elfogadhato, ezert trukkoznek a cegek (lasd pl. Apple) a kamu munkas dolgozokkal. Ez a kapunk beluli munkanelkuliseg jellemzo volt a szocialista orszagokra, most mas okbol a multiknal is kezd megjelenni. Nagyon rossz a gazdasagi teljesitmeny szempontjabol es csak oriasi extraprofit eseten tudja egy kapitalista ceg megengedni maganak, viszont lassan minden ceg rakenyszerul erre a megoldasra.