• Munkas
    #16
    Tudom, hogy a hazai agymosós környezetben nehéz megérteni mi az állam feladata, de röviden kb. az amit az egyes emberek vagy kisebb közösségek nem tudnak maguk megoldani. A nagy klasszikusok a honvédelem, rendvédelem és igazságszolgáltatás. Ebbe tartozik jogalkotás és a szabályozás is.
    Persze hazánkban vannak olyan univerzális emberek, akik maguktól is tudják, hogy milyen sebességgel biztonságos autózni, a házukra rá lehet e húzni még két szintet, vagy mit kell tudnia gyereküknek ahhoz, hogy boldoguljon az életben stb. De azt még ők sem tudják megoldani, hogy a multi cég ne csinálja ki a dolgozóit és/vagy a fogyasztóit. Ehhez kell az állam. (Nem a GDP felének újraelosztáshoz, ami itt megy. USA-ban ez 20% körül van, mert ott a piaci szereplőkre bízzák a gazdaságot és az állam marad a saját feladatinál. Ld. pl. jelen cikk)

    A "te gyereked a te a felelősséged" is egy hangzatos féligazság. Jelen téma kontextusában pedig inkább butaság a gondolatment, amit ráhúztál.
    Honnét tudod, hogy milyen mese az ideális a gyerek tudásának és személyiségnek fejlődéséhez? Különösen, hogy nem is ismered a tartalmat? A hajdani saját meséidet akarod rátolni, csak azért, mert te sokra vitted az életben, vagy neveléselméletből diplomáztál? Mivel nincs éles határvonal a mesék és az alsós alapozó tárgyak között, gondolom, okos szülőként, azt is jobban tudod, hogy az általánosban mit kellene tanulnia a gyerkednek (ne szóljon már bele az állam). Azok pedig meghatározzák a ráépülő ismereteket is…
    Nem visz ez sehova. A valóság nem egy idealista képzet, hanem egy csomó olyan dolog történik benne, amit még te sem értesz, és még több olyan amire semmilyen hatásod nincs. És ha ezek nem klappolnak, akkor a gyereked nevelése is kifolyik a kezeid közül. Ha abból indulsz ki, hogy te mindent jobban tudsz, mint mások (youtube, amerikai vezetés stb.), és az ilyen megfellebbezhetetlen elgondolásaidat kritika nélkül rákényszeríted a gyerekedre, avval nem biztos, hogy segíted.
    Ráadásul ez a Rambós hozzáállás (Én mondom meg, hogy mit nézzél!) nem működik. Nem lesz tényleges kontrollod afelett, hogy mit néz vagy mit csinál a gyereked. Ha mégis, az még rosszabb, mert vagy önállótlan bábot nevelsz, vagy kamasz korában kitörő elfojtott identitást.