• Sequoyah
    #33
    Amig a tudas es tehetseg szamitott, addig folfele ivelt a tech ipar. Aztan a 80/90-es evektol elkedtek marketingelni a tech ipart a fiuknak (szamitogepes jatekokon keresztul), aztan 1-2 evtized alatt eltuntek a nok a szakmabol...
    Az informatika a legkevesbe sem maszkulin szakma, nem kulonosebben ferfias. Szoval objektiven semmi sem indokolja hogy ne legyen legalabb 50% a nok aranya. De valamiert megis "fiussa" tettek a pop kulturaban.
    Az eredmenye ennek pedig az, hogy ha csak a fiuk mennek informatikusnak, akkor kapasbol elveszitjuk a tehetseges informatikusok felet, mikozben oriasi hiany van beloluk.

    A szandek barmilyen "kvota" mogott sosem az volt hogy ez legyen a vegso megoldas. Ez inkabb csak egy kezdorugas. Egy iparagban ahol a 0-at verdesi az aranyuk, igen jo marketingerteke van annak, ha legalabb nehanyat a kirakatba lehet tolni. Es ha sikerul vissza-normalizalni a "noi informatikus" gondolatat (ami regebben mar egyszer normalis volt), akkor majd tobb no fejeben fordul meg hogy ez egy jo szakma lenne a szamara.