• Sequoyah
    #9
    Ha csak annyira terjed majd mint az influenza, az csak az USA-ban 500.000nel tobb halottat fog jelenteni. De egyelore nagyon ugy nez ki, hogy GYORSABBAN terjed mint az influenza, szoval lehet ez magasabb is.

    De a legnagyobb problema, hogy mindezen szamok mukodo egeszsegugyi rendszeren alapulnak. Tehat az emberek megkapjak a szukseges kezelest, de 2% megis meghal.
    Ha olyan hirtelenseggel terjed ahogyan most latszik, akkor komoly esely van ra hogy a korhazak tulterheltte valnak. Es ha az emberek nem kapnak megfelelo kezelest, akkor nem csak az esetek szama no, hanem a halalozasi arany is megindul majd folfele. Es ne felejtsuk el, hogy ha a korhazak betelnek, akkor betelnek, es mas betegsegek is kezeletlenek maradnak, igy pl a hagyomanyos influenza halalozasi aranya is megindulhat felfele.

    Emiatt most a fo prioritas a terjedes LASSITASA. Ez egyreszt lehetove tenne, hogy:
    - Meg ha vegul ugyanannyi ember is kapja el, idoben szethuzva tobb ember kaphat megfelelo kezelest es figyelmet
    - Meg a nagyobb szetterjedes elott elerhetjuk a nyarat, ami remelhetoleg (de nem biztosan!) enyhulest jelent majd (hogy aztan osszel visszaterjen).
    - Tobb ido marad a vakcina kifejlesztesere, ami optimista esetben is majd egy ev... (felteve hogy nem akarjuk teszteletlenul millioknak beadni)

    Szoval minden egyes ember aki elkeruli a tomeget es kezet most, es emiatt nem fertozodik meg, sokat segit. Megha onmaga csak enyhe tuneteket is mutatna...