• defiant9
    #18
    "Ami ugyanaz, mint amikor a szovjetunióban a tagköztársaságok helyett a pártfőtitkár elvtárs és köre diktált."
    Ilyen alapon ugyanaz mint amikor Csák Máté helyett az ország királya diktált, vagy Orbán Viktor diktál a polgármester helyett.
    Akkor most jó a centralizáció vagy nem jó? Trump-nak sokkal több jogosítványa van mint Ursulának, ahogy Hszi Csin-ping-nek vagy relatíve Putyin-nak is.

    "Más szóval az EU-ban a multik lobbiznak és korrumpálnak."
    Konkrét példa? Kit kentek meg és milyen törvényt tudott átnyomni? Kifejezetten nehéz a sokszínű, szekcionált és nagylétszámú parlamenten és bizottságon keresztülvinni valamit ami korrupt, ráadásul a legtöbb jogosítvány nemzetállami szinten van, az EU inkább csak direktívákat ad ki. Jellemzőbb hogy a tagállamok vezető politikusainál megy a lobbizás.
    Nálunk vagy Putyinnál a képlet nagyon egyszerű, Orbán slepp-je direktbe közpénzzel van tömve, nem nagyon kell lobbizni sem, erre épül az egész "nemzeti rendszer".
    A lobbizással egyébként nincs annyira nagy gond, ha transzparens és nem korrupt, pl amerikában is bárki regisztrálhat majd lobbizhat akár az orosz érdekek mentén, megvannak a szabályok, persze a politika soha és sehol nem volt tiszta játék, és valszeg soha nem is lesz az, valami idealizált utópiára irrealitás ácsingózni, a helyes irány viszont nem a keleties dekadens autoriter rendszer, ami felé mi is sodródunk.