• NEXUS6
    #3
    Nem feltétlenül. Lásd pont a Vénuszt. Az gyakorlatilag olyan, mintha kötött tengelyforgású lenne, hiszen 1 nap tovább tart, mint 1 év.
    Persze a Vénusz légköre 100X olyan sűrű, mint a Földé. Másrészt valóban a napszél gyak az összes hidrogént kisöpörte belőle. Ettől kezdve esélytelen, hogy ott valaha is lesznek még ócánok, folyékony víz.

    A kis, M osztályú csillagok korai életük idejében ráadásul sokkal erősebb kitöréseket is produkálhatnak, mint a Nap.
    OK, hogy jelenleg nagyobb eséllyel detektálunk Föld nagyságú bolygókat ilyen csillagok körül, de egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb eséllyel van ott alkalmas bolygó, mint bármilyen más csillagosztályhoz tartozó bolygórendszerben.

    Ha lenne pl a Jupiternek egy Föld nagyságú, Vénusz-szerű holdja sűrű légkörrel, a sokkal kevesebb napfény ellenére lehet, hogy életre alkalmas lenne, lenne folyékony víz, mágneses mező, stb. A hőt az árapály erők adhatnák, ami folyékonyan tartja a felszíni vizeket is akár, a növények meg valami más kémiai reakcióból, nem fotoszintézissel állítanák elő magukat, az állatok meg ha nagy mennyiségű ilyen növény van már elég bonyolult ökoszisztémát tudnának kialakítani.