• nkmedve
    #75
    Abban egyetértek, hogy Romániában lassan nem marad senki értelmiségi és/vagy dolgozni akaró, hosszú távon ebből nagy gond lesz, bár ez valamilyen szinten Magyarországra és a nyugatabbi országokra is érvényes. A nyugdíjrendszerünk már most fenntarthatatlan (a magánnyugdíjak államosítása itt is folyamatos téma, bár az csak gyors zsebpénz, nem old meg semmit).

    Azzal viszont már vitatkoznék, hogy az EU szárazra szívja az országot, vagy, hogy harc nélkül odadobná az oroszoknak (jelentős piac és szellemi tőke van itt, megspékelve rengeteg potenciállal). Románia egy fontos ütközőzónában van az EU és Oroszország között amit nem fog sem az EU sem a NATO egykönnyen feladni.
    Az EU-ba való belépés előtt Románia egy szarkupac volt, 0 működő iparral, 0 kutatás-fejlesztéssel, 0 szolgáltatási szektorral, szétprivatizált állami cégekkel (ezek a cégek már jóval az EU előtt el lettek adva bagóért), jelentős munkanélküliséggel. A NATO és EU belépést követően a GDP közel duplázódott (persze aztán a válság itt megtörte a növekedést). Nyilván sok multi cég bevonult és felszippantotta a munkaerőt, de azt se felejtsük el, hogy közben új sikeres román tulajdonú cégek is létrejöttek (az ország egyik legnagyobb bankja, telekommunikációs cégek, építkezési cégek, stb.)
    Szóval lehet köpködni az EU-t bizonyos dolgokért, de hogy Romániát kihúzta a szarból azt errefele senki sem vitatja. Jelenleg az EU támogatottsága a lakosság körében még 80% fölött van (pont most a napokban volt egy statisztika). Magyarországgal ellentétben itt nálunk hatalmas disszonancia van az EU skeptikus politikusok és a nép akara között, ami miatt (is) a kormányzó párt folyamatosan veszít a népszerűségéből. A kérdés jelenleg inkább az, hogy még mennyi kárt tudnak tenni azelőtt hogy végleg eltakarodnak a hatalomról. Ezért vagyunk még páran akik kivárnak, és nem hagyják most azonnal el az országot.

    Hogy mi lesz 25 év múlva az hatalmas rejtély, ilyen távlatokra szerintem jelenleg a világon sehol nem lehet előre tervezni. Szerintem amit te leírtál az orosz vendégmunkásokkal az még egy pozitívabb valóság is lehet, történhetnek sokkal nagyobb katasztrófák is. Ha az EU szétesik és egy halom autokrata rendszer felemelkedik akkor nem kizárható egy nagyobb háború sem ebben a térségben (igazán rég nem volt már :) ), az eddigi jelek nagyon abba az irányba mutatnak.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2019.01.14. 17:27:09