• kvp
    #7
    "Azt nem értem, hogy miért nem lett az elején az egész kriminalizálva?"

    Mert az, hogy eloallit valaki egy virtualis 'ize'-t, az nem illegalis. Ez lehet egy videojatekban egy uj kalap vagy egy virtualis penznem. Alapvetoen mindkettonek 0 a valos ertke, mindketto virtualis es mindkettoert penzt lehet kerni. (lasd: mikrotranzakciok a mai online jatekokban)

    Az, hogy kereskedelemre hasznaljak mar sok helyen illegalis, ugyanis ez kb. olyan mintha pl. wow-os halakert lehetne valodi dolgokat venni. Ezt viszont meg sok helyen megengedi a torveny, tehat elvileg a vilag sok reszen lehet pl. valodi penzert arulni a wow-ban kifogott halakat annak aki eleg hulye hozza hogy megvegye. (max. a jatek kiadoja donthet arrol, hogy ezt tiltja, de attol meg jogilag legalis lenne)

    Az egesz ott kezdett el problemas lenni, hogy jellemzoen csak illegalis dolgokat lehet vennie ezekkel a penzekkel, amitol olyan fizetoeszkozze valik mint pl. a bortonokben a cigaretta.

    Viszont ahogy a vilag drogkereskedelme sem allt at wow-os kifogott hal alapu elszamolasra, ugy a kulonbozo kriptopenzek sem tudnak elterjedni. Ennek fo oka nem a torvenyi tiltas, hanem az, hogy nem nagyon lehet oket hagyomanyos fizikai javakra visszacserelni. Nem mintha a mikrotranzakcioval vasarolt uj kalapokat ki lehetne. Amikor erre rajottek a bunozok, onnantol lepett ki a fekete gazdasag a kriptopenzek mogul, teve azokat szinte teljesen ertektelenne. Olyan ez mint egy olyan kaszino, ahol ugyan valodi penzert lehet tokeneket venni, de akarmennyit is nyerunk, nem tudjuk azt valodi penzre visszavaltani. Egy ido utan senki nem fog valodi penzt adni az ertektelen tokenekert es azokon akiknel sok van rajta marad a bevalthatatlan es ezert ertektelen muanyag. A kriptopenzek ugyanezt tudjak, csak meg a muanyag helyett is csak egy virtualis token van, tehat meg kezzelfoghato nyomuk sincs, nemhogy valodi ertekuk.

    Az ilyen penzeket hivjak nem konvertibilis valutanak es alapvetoen teljesen ertektelenek az elfogadasukat biztosito torvenyi akarat es vegrehajto ero nelkul. A kriptopenzek mogott viszont a gyakorlatban semmi sincs.