• bundasjezus
    #7
    Nekem az a véleményem, hogy tévedés lenne túlzott tudatosságot feltételezni a piaci szereplők részéről. A legtávolabbi időtáv, amíg minden cég tervez, az a következő negyedév. Évekre, évtizedekre előre részletesen senki nem tervez. Vannak hosszú távú stratégiák, elképzelések a jövőbeli irányokról, de ezek semmilyen konkrétumot nem tartalmaznak. Minden multinál a negyedéves pénzügyi jelentés a Szentírás. Minden arról szól, hogy nagyobb legyen az eladott darabszám és a megtermelt profit, mint előző negyedévben, így a piacon elfoglalt részesedése növelhető az adott cégnek a versenytársai kárára.

    Ha ezeknek a rövidtávú céloknak az eléréséhez a totális automatizáción keresztül vezet az út, akkor meg fogják lépni a cégek. Számukra egyetlen visszacsatolás létezik, mégpedig a fizetőképes kereslet nagysága. Amíg ez adott, addig senkit nem fog érdekelni, hogy Józsi bácsi munkáját gépek veszik át. Ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Mivel a pillangó-hatás érvényes a gazdaságra is, minden mindennel összefügg, ezért ha a túlzott automatizáció felborítja a piaci egyensúlyt, a piac szereplői megoldást fognak találni az új egyensúly megtalálására.

    Ha túlzottan le fog csökkenni a fizetőképes kereslet, mert a gyors automatizáció miatt az emberek tömegei hamarabb veszítik el a munkahelyeiket, mint ahogy nyugdíjba mennének, ezért nem lesz pénzük vásárolni, akkor a kínálat is alkalmazkodni fog és a kevésbé versenyképes cégek ezrei fognak becsődölni, megszűnni. Emiatt még több ember veszíti el a munkahelyét. Ez globális gazdasági válságot fog okozni. Nyilván idáig eljutni nem célja senkinek sem, tehát valamilyen megoldás születni fog.

    Azt be kell látni és ezt most minden ideológiától mentesen, pusztán mint természettudományokban jártas ember mondom, hogy túl sok ember él a bolygón. És közülük is csak nagyon kevesen végeznek nem automatizálható, valóban magas hozzáadott értéket teremtő munkát. A születésszabályozás elkerülhetetlen lesz. Több milliárd munkanélkülivel nem lehet mit kezdeni. Az otthon unatkozó, utcán lézengő munkanélküli tömegek gerjesztik majd a bűnözést, a szegénységet, lázonganak, irányíthatatlanok lesznek. Ez sem célja senkinek. Ennek felismerése a törvényalkotók és az állam feladata, nekik kell a jog oldaláról beavatkozniuk a folyamatokba és mederben tartani őket, mert a piac szereplőit ez nem érdekli.