• mcganyol
    #11
    Ez hosszu lesz :)
    A reszveny erteke nem "szamolhato ki". Ha igy lenne, akkor nem kene tozsde, nem is mozognanak az arfolyamok napon belul. Akkor kozpontilag megmondana valaki, melyik reszveny mennyibe kerul, hiszen jol kiszamolta mondjuk a konyvelesbol. Majd mittudomen 1 het/honap mulva megnezne mi tortent, ujra kiszamolna es jol megmondana mennyi lett az erteke. Oszinten szolva ha pontosan tudnank az arat a reszvenynek (es ezzel az arral a vilagon mindenki akinek penze van egyet is ertene) akkor egyaltalan nem is lenne kotes a tozsden, mivel senki sem akarna se eladni se venni, hiszen nyilvan azert veszel egy reszvenyt mert azt gondolod most ennyiert megeri venni, mert a jovoben ez tobbet fog neked erni, eladni meg azert adsz el mert azt gondolod most tobbet kapsz erte mint amennyit ez neked a jovoben erne.

    Hiedelmeink vannak azzal kapcsolatban hogy mennyire fogjak akarni a jovoben a ceget az emberek, ez es csak ez hatarozza meg az arfolyamot.
    Tul kepp a tozsde a valodi ar megkeresesere valo (pusztan az ott resztvevo entitasok penzzel sulyozott szavazasa alapjan).
    Ha minden ember most a vilagon egysegesen ugy gondolna soha tobbe egy ifont se fognak eladni akkor az apple erteke gyak azonnal (mondjuk 15percen belul) 0 kozelive vallna, fuggetlenul a tavalyi eredmenyuktol. az erteke max annyi lenne hogy a mar meglevo javaikait mennyire akarjak az emberek (mondjuk a hq-t), ez a reszveny jelenlegi aranak jo ha 5%-a. Az osszes tobbi ertek az abba vetett HIT hogy az apple a kov 20 evben is nagyon jol fog teljesiteni es dol a lovetta a reszvenyesekhez.

    A bc ugyanez, ha az emberek hisznek benne hogy a jovoben ezt sokan es nagyon fogjak akarni birtokolni, ez lesz a fizetoeszkoz, satobbi akkor az ara felmegy. Ha mindenki temeti, mert ez csak egy ertelmetlen lufi hulyeseg es a jovoben senkinek sem fog kelleni akkor pedig az ara 0 lesz.

    Azt ertem, hogy nem olyan konnyu elfogadni hogy a reszveny is igy mukodik. Nyilvan a kriptoban nagyobb a rovidtavu risk mint az apple-ben, de mas kulonbseget en nem latok, sem az egyiknek sem a masiknak nem szamolhato semmije. Tippelni azt lehet. A tipphez felhasznalhatod hogy a multban hogy alakult egy ceg osztaleka, bevetele, portfolioja, iparagi kilatasa, nevezd aminek akarod a lenyeg hogy most mennyire akarjak azt birtokolni a reszvenyesek es a jovoben jobban fogjak-e akarni, vagy kevesbe.
    Azt is felhasznalhatod a tipphez, hogy a bc arfolyama hogy alakult a multban, hogy valtozott az emberek bitcoin birtoklasi vagya. De attol meg csak tipp marad a jovore nezve, nincs ilyen hogy "valodi erteke". Ha sokak szerint tobbet er, akkor vesznek es akkor tobb is lesz az erteke. Ha sokak szerint kevesebbet er akkor eladnak es le is megy az erteke.

    ps. gyorsan megneztem egy otp osztalek '17-ben 2.2% volt nominalon, az inflacio pedig 2.6% (2.5 bizonyos trukkokkel). Szoval realertekben minden otp reszvenyes bukott egy keveset... ha a modelled szerint ha szamoljuk az erteket, akkor valami olyasmit kapunk, amiben ha tartod a penzed akkor csokken a vasarlo ereje (vagyis a jelenerteke negativ). Eszerint az otp gyakorlatilag nemhogy ertektelen, de meg a tulajdonosknak kene fizetniuk hogy megszabadulhassanak tole. Itt jon a kepbe a gazdasagba es otp-be vetett HIT hogy lesz ez meg jobb is, es most nem adom el, mert amit kapnek erte az nem er annyit, amennyire majd a jovoben megis fognek akarni otp-t tartani. (megegyszer: az otp jelenlegi ara a penzzel szavazo emberek sulyozott tippje (ezt ha akarod hivhatod persze "szamolasnak", de ez nem matek, csak hokusz-pokusz, megerzes, hasrautes a mult alapjan) hogy a jovoben mennyire fogjak az emberek akarni hogy legyen ilyenjuk)