• Skylake
    #7
    Az, hogy Belfiore csupán egy nyüves Twitter-bejegyzésben közölte, hogy ja, csak úgy mellékesen mondjuk, a WP vonalat továbbítottuk a /dev/null-ba, ebben a formában tökéletes esszenciája annak, hogy az MS miért vesztette el ezt a platformot már akkor, amikor egyáltalán tervezte.

    Nézzük most a Belfiore tweet-jét, egy olyan fejlesztő szemével, aki eleve kedvelte az MS-t. 2012-ben örömmel szállt be a fejlesztésbe. Elsőként töltötte le az aktuális Visual Studio Express-t, amiben csak Modern UI-ra lehet fejleszteni: de pont ezt akarta, hiszen hitt abban, hogy az MS egy jó platformot fog létrehozni, és keresni is fog belőle. Pénzt is tett a dologba. Megnézett számtalan előadást a Youtube-on, fórumozott hasonló emberekkel a fejlesztés kapcsán, számtalan óráját és napját áldozta bele a dologba. Nyüzsgött és benne volt szívvel-lélekkel.

    Most, e rövid korszak végén erőfeszítéseit azzal tisztelik meg, hogy mellékesen, egy pletykaplatformon közli az egyik alfahím: ennyi volt pubika, köszönjük, maradj azért velünk, amit meg beletettél – hát ki nem sz*rja le! Mindenki az MS-ért, az MS önmagáért: körülbelül ez az üzenete számomra. És ez messze súlyosabb, mint az userkék elkényeztetett nyávogása a csempékről.

    Most teljesen lényegtelen, hogy a Xerox Alto ötletét felhasználó GUI nem nyerte el az userek tetszését. Hiszen némi rugalmassággal az MS kínálhatott volna akár alternatívák sorát is: mondjuk úgy, hogy lehetővé teszi ezt külső, nem MS fejlesztőknek, felajánl némi pénzdíjat, megszavaztatja a legjobban sikerült koncepciókat, a legjobb hármat meg beépíti a készülékbe. Ehhez kellett volna nyitottság másokra (lásd. opensource fejlesztések), meg ezt támogató szervezeti kultúra, Mindez egyike sincs meg az MS-nél, és nem is volt meg sosem.

    Még nagyobb baj, hogy ők nem Apple, és ezt le kellett volna szűrni már az elején. Elég egyszerűen ment volna ez. Hogy az userbase mint gondol a termékekről, illetve hogyan gondolkodik ezekről ÁLTALÁNOSAN, összehasonlítva az Apple felhasználóival, és azok gondolkodásával: általánosan a termékvonalról, és aktuálisan egy adott termékjellemzőről, erre kellett volna figyelni folyamatosan. Ez egyáltalán nem ment, és nem megy nekik. Noha nem WP, számomra van óriási nevetségessége annak, hogy bármilyen Microsoft terméket érintő problémára sokkal előbb találok eredményes megoldást külső fórumokon, mint a saját terméktámogatási fórumoldalakon. Erre gondolok. Noha én aztán borzasztóan utálom a Google-t, az teljesen nyilvánvaló, hogy nulláról felfuttatni egy új operációs rendszert, és felhasználói bázist felépíteni köré így kell. Mindezt potenciálisan az MS is megtehette volna, technikailag minden ehhez szükséges potenciál meglett volna ehhez – csak épp a szervezeti kultúra hiányzott.

    A WP mint platform önmagában is jó lett volna, ha marad, hiszen egyáltalán nem kedvező, ha összesen két platform van, ez ugye eléggé kapcsolódik a monopólium és oligopólium kifejezésekhez, amelyek azért nem olyan jó dolgok, bármennyire is igyekszik a Google meg az Apple emberarcúra maszkírozni a pofáját. Most ezzel a f*sszopó Google-al, és az Android-jával pontosan ott tartunk a mobileszközöknél, ilyen jellegű törekvéseket, illetve ezek káros hatásait tekintve, mint azzal a f*sszopó Microsoft-al, a Windows 98, meg az IE 5-6 korában. Nem technikai értelemben persze, hanem befolyás-szerzésben, és ezzel való erőfölény-felhasználásban. Nagyon várok már egy tényleg teljesen opensource mobileszköz platformot. Ami nem egy binary blob, totálisan tracking-ra kihegyezve azon funkcióit tekintve, amelyeket a G fejlesztett.