• cylontoaster
    #38
    "Mint mondom, mondjuk1986-ban a SZU-ban milyen hackertámadás tudott volna lebénítani egy elektromos hálózatot?"
    Fogalmam sincs mlyen tech volt akkor, de ez nem releváns.. Az őskorban sem volt meg a hackertámadás veszélye, sőt Kolombusz se félt ettől, csak azóta változott a világ. A hatékonyabb működés ezzel jár, ahogy az autóval közlekedés is veszélyesebb, mint a gyalogos, csak azt már megszoktad és felvállalod ennek kockázatát, míg az IT olyan dinamikusan fejlődik, hogy nem tudtad megszokni.

    A Windows kiemelését nem látom indokoltnak, pont mindegy, hogy milyen ismert oprendszered van. Kivéve persze ha sajátot írsz, de akinek az belefér, az valószínűleg akkora célpont, hogy a támadóknak is belefér annak a sérülékenységeit vadászni.

    Az IoT ész nélküli nyomatása szerintem is kreténség, de ez tök más téma. Minden esetbe azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz ezzel és mekkora a kockázatod. Ha a pacemakernél azt nyerem ezzel, hogy ha megáll, akkor kapásból riaszt (neten) adott személyeket, akkor valószínűleg megéri nekem is. Persze lövésem sincs mennyire gyakori, hogy megáll, de azt sejtjük, hogy igen kicsi az esélye annak, hogy random meghackeli valaki.

    Az autómat is bárki megbuherálhatja, annak sincs túl nagy esélye. Ez se nagyon más, csak ésszel kell használni. Ha a 8ker közepén járó motorral/letekert ablakkal otthagyod az autód, akkor ne csodálkozz ha elviszik.

    Jobb esetben egyébként van erre felügyeleti szerv és törvényi követelmény, így ki van kényszerítve az, hogy milyen mélységben foglalkozzanak az ITSec-kel. Épeszű versenyszférás cég meg amúgy is foglalkozik vele.

    Az otthoni IoT hülyeségek ellen persze nem véd semmi, de azt meg nem kell használni.