• takysoft
    #9
    Tényleg nem lehet ma Magyarországon az interneten olyan véleményt olvasni, ami nincs tele káromkodással? Ennyire nem értetek ahhoz, hogy szavakat egymás után rakjatok, és értelme is legyen? Csak így tudjuk kifejezni az elégedetlenségünk?

    A témára visszatérve... Az eredeti dolog ugye az, hogy a halál után járnak-e az adatok bárki másnak?
    Lehet, hogy átsiklottam felette, de nem láttam a cikkben, hogy kiskorú lett volna. Mondjuk nem tudom, hogy ez jogilag számít-e.

    Valaki említette, hogy a szülői neveléssel volt a baj. Ebben amúgy van valami. De ha őszinték akarunk lenni, talán egy "nemtörődöm" szülő most se menne ennyire utána a legfelsőbb bíróságon a dolognak...

    Ez egy nehéz ügy. Én a magam részéről nem szeretném, ha a beszélgetéseim más olvasgatnák, miután elmegyek. Kiskorú esetén.... hát... necces a dolog.
    Minden esetre kötött egy szerződést, és ehhez tartja magát a Facebook.


    A másik kérdés, amit felvetsz... na az talán még érdekesebb. (és most tekintsünk el az alpári stílusodtól, mert ha sikerül, értéket azért találni a szavaidban)

    Mint arra már gondolom rájöttél, a Facebook mindenkit igyekszik kiszolgálni. (vegy berántani, ki hogy veszi)
    De az teljesen biztos, hogy nem egy réteghez szól, hanem mindenkihez. Ez ebben bizony monopol helyzetben van.

    Na most mondj nekem a világon bármilyen másik platformot, vagy akár politikai pártot, ami képes mindenkit megszólítani úgy, hogy közben nem áll ellen a sajtószabadságnak.

    Ez eddig talán csak a Wikipediának sikerült... de sokkal kisebb mértékben.

    Ehhez amúgy elképesztő zsenialitás kell. Először is, nem foglalhatsz állást, kb semmiben, amiben nem feltétlen muszáj. Amiben pedig muszáj, illik ugyanazt mondani, amit a legtöbben gondolnak. De azt is úgy, hogy aki nem ért egyet, az ne nagyon halljon felőle. Vagy ha hall, akkor másra kened a dolgot (ebben az esetben a német bíróságra)

    A másik zseniális lépésük a buborékozás volt. Az ember nem találkozik ellenvéleménnyel.
    És a vicc az egészben az, hogy az emberek épp ezt akarják.

    A Facebook maximalizálja a profitot. Ez a dolga, lássuk be. Ehhez egyetlen dologra van szüksége, mégpedig, hogy minől több felhasználó legyen. Amihez pedig épp azt kell adni az embereknek, amit szeretnének.

    Ez igaz a emlékezős profilokra is. Az egyetlen oka annak, hogy ezek ebben a formában léteznek, az az, hogy erre van igény. Ha nem erre lenne, nem így működne. A Facebook pontosan úgy működik, ahogy azt a legtöbben szeretnék.
    Mert így maradnak ott a legtöbben.

    És amúgy igen, profitból élnek. Honnét szereznek profitot? Te fizetsz nekik? Nem. Az emberek nem szeretnének fizetni. Az embereket ellenben nem zavarja, hogy reklámokat néznek, és felhasználják a meta-adataikat reklámcélra.

    Őszintén szólva engem sem zavar. A személyes adataimhoz nem nyúlnak. Hogy mögötte építenek egy adathalmazt arról, hogy kik mit szeretnek, és mit keresnek, és ez alapján reklámoznak, és ezt eladják másoknak, hogy reklámozhassanak... csak rajta... Ez nekem nem akkora ár, mint havi 1000 ft...

    Hidd el, ha bevezetnének egy "prémium" módot, ahol fizetsz nekik a szolgáltatásért, de cserébe nem használják az adataid, illetve nincs reklám, nem csak hogy senki se használná, de még morognának is a népek miatta, hogy "de pénzéhes ez a cég".

    Persze, hogy pénzéhes. Ezért cég.... erről szól a piac. Főleg egy közösségi háló esetén, ami a monopólián kívül nem nagyon tűr meg mást.
    Néhány rossz piaci döntés, és nem egy részét bukod el a felhasználóidnak, hanem az összeset, mert mást használnak majd.
    Kínának is van közösségi hálója, és ott az monopol. Oroszországnak is... és az internet egyre globálisabb. Ezek is össze fognka csapni.

    Zuckerberget emlegetni meg jó vicc, de ő csak kirakatfigura. Az az ember se nem jó fejlesztő, sem pedig jó üzletember. Tanácsadók hada áll mögötte.

    Minden kérdésben érdemes kicsit belegondolni a másik fél helyzetébe is. Mi az, amit ő szeretne? Miért teszi, amit tesz?
    Mi volt az oka, amiért a Facebook nem adja ki a beszélgetéseket? (vagy amiért az Apple se töri fel a saját telefonjait a CIA kérésére, akkor sem, ha terroristagyanús a dolog)
    Mert ha megteszi elveszti az emberek bizalmát. És elmennek. És az nem profit.
    Miért vannak emléklapok?
    Pontosan azért, mert MI ezt várjuk el a Facebooktól.

    Ők pedig azt adják nekünk. Mert azt szeretnék, hogy maradjunk. Mert abból tudnak pénzt csinálni.

    Erre lehet úgy is tekinteni, hogy " a szemét pénzéhes cég"... meg lehet úgy is, hogy "win-win szituáció... ők is azt kapják, amit akarnak, meg én is... ingyen"

    Persze sosem szabad elfelejteni, hogy minden üzletben pénz forog. Valaki fizet, valaki kapja a pénzt, és a termék helyet cserél.

    Ha része vagy egy piaci helyzetben, ahol neked nem kell fizetni... szóval ha neked valami ingyen van, akkor jó esetben Te vagy a termék.

    Neked kell eldönteni, hogy ez a helyzet számodra előnyös-e vagy sem. Nekem például előnyös. Tisztában vagyok vele, hogy ebből hogy lesz pénze a Facebook-nak, és mit jelent ez rém nézve. És nekem ez jó.

    Ha Neked nem, a Facebookot nem kötelező használni.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2017.06.01. 10:36:44