• ostoros
    #25
    Hogy az evolúció megállt? Hahaha! Csak új szelekciós tényezők léptek fel.
    Nézzünk egy ilyet, legyen ez a fogamzásgátlás: Először is, a gyerekvállalás kitolódásával (amennyiben ez tartós marad) azok fognak jobban szaporodni, akik 50 éves kor fölött is termékenyek. Másrészt a szelekció rámegy a fogamzásgátló módszerek kikerülésére, vagyis megnő majd az irreguláris ciklusú nők aránya, meg azoké akiknek a hormon háztartása kissé eltér, és máris hatástalan lesz egy csomó fogamzásgátló módszer. Ezen felül évtizedek óta növekszik az ikerterhességek aránya, ami megint csak a "természet" egyik módszere a fogamzásgátlás kikerülésére.
    És ezek csak a direkt biológiai válaszok.
    Ott vannak még a kulturális válaszok. Ezek még hamarabb hoznak eredményt. Az a népcsoport amelyik nem szaporodik, lecserélődik majd egy másik csoporttal. De népcsoporton belül is előre kerülnek azok szaporodnak, a többiek kiszelektálódnak.
    De nézhetünk más szelekciós tényezőket is.
    Csúnya vagy? Nehezen találsz párt, jó eséllyel nem szaporodsz.
    Kórósan kövér vagy? Nehezen találsz párt, jó eséllyel nem szaporodsz.
    Veleszületett vérzékenységed van? Ha nő vagy, akkor nagy eséllyel csak hordozó leszel, ha férfi vagy meg sem születsz, mert spontán vetélés történik.
    Kórósan magas a vérnyomásod? Ha megéred egyáltalán a kitolódott gyerekvállalási kort, lehet hogy már orvosilag nem leszel rá képes, vagy csak erősen ellenjavallott lesz.

    Egyébként ott vannak még olyan érdekes kulturális hatások, mint hogy az egyiptomiak mennyire szeretnek a saját közeli rokonaikkal házasodni. Ez kiszűr a vérvonalból számos élettel összeegyeztethetetlen veszélyesebb mutációt, igaz a veszélytelenekre nincs hatással.