• Cyberdog
    #27
    Hááát 400 milliárd csillag közül tényleg könnyű ráakadni a miénkre. 1910 óta sugárzunk nagy hatótávolságú rádiójeleket, Tv adások ennél jóval fiatalabbak. 1935-től sugároznak TV-adásokat. 50-s évektől már az egész világon elterjedt a televíziózás. Azaz az űrbe kb 80-90 éve bocsátunk ki rádiójeleket. Azaz a legkorábbi rádióadást 90-100 fényévre kell keresni a földtől.
    Csakhogy már ebben a távolságban a jelek igen zavarosak. Minél távolabbra van a földtől az adott rádiójel, annál gyengébb. Már kb 50 fényéves távolságban is a rádiójelek sérülnek, gyengék sötöbörö... Talán 3-4 fény év az a távolság ahol még egész jó minőségben lehetne nézni a földi TV-adásokat.

    A számítások csak becsültek és hozzávetőlegesek. Ki lehet ezeket számítani. Csak figyelembe kell venni sok tényezőt, például az egyik a rádióhullám terjedési sebessége vákuumban. Idegen civilizációk 50 fényévnél messzebb nem sok értelmes dolgot tudnának kihámozni a rádiójeleinkből. Hisz a naprendszerünkben is vannak olyan helyek amelyek eltéríthetik a rádiójeleket szétszórhatják azokat, vagy jelentős sérülést okozhatnak.

    Van olyan rádióhullám amely kevésbé sérül, de azokat már célzottan küldik.

    Azaz nem olyan könnyű észrevenni bennünket. S ha másképp kutatják az űrt az idegencivilizációk, másfajta eszközökkel, akkor talán még annyira sem vagyunk feltűnőek, mint ahogy azt hisszük.