• kvp
    #16
    "Valaki aki ért a témához el tudná nekem magyarázni, hogy a mobil operációs rendszerek miért nem tudnak úgy működni mint a desktopok? Miért nem lehet azt megoldani, hogy felrakom a stock os-t és a drivereket az adott hardverhez letölti, vagy alapból ismeri."

    Van ilyen valtozata is, az open source es a google fele hivatalos android is ilyen. A driver-ek android alatt jellemzoen mar ma is a linux pnp rendszeren keresztul toltodnek be, igy a gyari install-okbol kimasolhatoak a sajat forditasuba a binaris driver file-ok.

    A problema ott van, hogy a gyartok elotelepitik az os-t (az android-ot), raadasul mindenfele sajat modositassal, ami kizarja, hogy a google kozponti szervererol toltsuk le a frissiteseket, mert az tonkrevagna a modositott rendszert. Ez kb. olyan mintha minden laptopgyarto aki elotelepiti a windows-t, letiltana a microsoft-os frissiteseket azzal, hogy majd o letolti oket es csinal belole sajatot, amit kis kesessel (vagy soha) kiadja oket. Ez a microsoft home window-ai eseten nem megy, de pl. ceges kornyezetben ez a normalis windows frissitesi megoldas, mert igy pl. egy elrontott kozponti frissites nem vagja tonkre az osszes ceges gep webkamerajat, hogy egy gyakorlati es friss peldanal maradjak.

    A gond az, hogy a google nem erolteti a frissitest, tehat a gyartok vagy frissitenek vagy nem, de nem lesznek rakenyszeritve soha.

    ps: Az android egy desktop linux, amit a google sajat mobilra optimalizalt gui-javal egeszitettek ki, de tartalmaz nehany szerver komponenst is, pl. teljes erteku sql adatbaziskezelot, amit bizonyos felhasznaloi beallitasok tarolasara hasznalnak. A dolog mellekhatasa, hogy az android eroforrasigenye sajnos megegyezik egy hasonlo tudasu desktop rendszerevel, cserebe viszont a tudasa is desktop szintu, tehat az os-t fejlesztok segitsege nelkul is konnyebb atvenni uj technologiakat, mert az alkalmazasfejlesztoknek szabadabb kezet ad mint a tobbi alternativa.