• gforce9
    #221
    Sejtem, hogy hol lehet a félreértés tárgya. A gravitáció "terjedésének" sebességéről beszélsz. No olyan neki nincsen. A gravitációs hatás !változásának! van terjedési sebessége, nem a gravitációnak. A gravitáció (az a hatás, amit az anyag a téridőre gyakorol) az csak úgy "van" A megváltozásának van terjedési sebessége, ami véges. Max fénysebesség. Erre szokták azt a példát felhozni, hogyha a napot egyik pillanatról a másikra eltávolítanánk a naprendszer közepéből, csak 8 perc múlva egyenesedne ki a föld pályája, mert a gravitációs hatás megváltozása (amit a nap eltávolításával elértünk) csak véges sebességgel terjed.

    A gravitációs hatása lényegében ugyanaz 2 ikercsillagnak mint 2 fekete lyuknak (nyilván nem a belsejükben, hanem körülöttük) A fekete lyuk valahogy kialakult ugye csillagokból. Attól, hogy egy csillag fekete lyukká omlott össze, még a téridőre ugyanúgy van hatása (csak az eseményhorizonthoz közelítve, pláne azon belül kicsit cifrább leírni). De messziről nézve tökugyaz a két eset gravitációs szempntból.

    Egy ikercsillag vagy egy iker-fekete lyuk ugyanúgy 2 "horpadást okoz a téridőben". Amikor összeolvadnak a gravitációs hatás megváltozik. Ugye 2 "horpadásból", lesz 1db de nagyobb "horpadás". Na ez a változás, ez az összeolvadás az, aminek van terjedési sebessége és gravitációs hullámokat kelt a téridőben és ezt tudjuk érzékelni. Nem a fekete lyukakból jönnek ki a hullámok (onnan ki sem tudnának jönni), hanem az általuk okozott gravitációs hatás megváltozását látjuk.