• kvp
    #5
    Alapvetoen az osszes mobil operacios rendszerben kulcs alapu azonositas van es ezzel tudjak felismerni, hogy milyen programkod vagy parancs jott a gyartotol es melyik a mashonnan. Az apple es microsoft termekekben egy kulcs van, az apple-e, ami termeszetesen megvan az amerikai allamnak is. Tehat legalisan jarnak be ha akarnak.

    A google termekek eseten van egy google kulcs, ami a market-hez kell, ezzel jarhat be a google. Van egy gyartoi kulcs, ami az alaprendszer frissitesehez kell, ezzel jarhat be a gyarto. A google kulcsot meg tudja szerezni az amerikai allam es a gyartoi kulcsok egy reszet is. A maradekot a kinai allam birtokolja, mert ott gyartottak oket.

    Ezzel szemben a google elkuldott mindenkit a fenebe es kiadta nyilt forraskoddal is az android-ot, amikor a forditsd magad jegyeben az ember a sajat kulcsat is felrakhatja a telefonra. (mar amelyikre lehet) Onnantol meg nagyjabol senki nem tud mit kezdeni, mert ha be van allitva hogy csak alairt tartalmat fogadjon el, akkor meg a hivatalos market-es programok sem kerulhetnek fel a tulaj alairasa nelkul es a keszulek teljesen fuggetlenne valik minden kulso feltol. A megoldas nepszeru, de csak a paranoiasok, a kormanyzatok, a bunozok es ezek tetszoleges kozos halmazai vagy metszetei koreben. Azt mondhatjuk, hogy legalabb a technologia adott.

    A titkositas betiltasa es a hatso kapu nem ugyanaz. A betiltott titkositas azt jelenti, hogy minden adat szepen ott van a telefonon kodolatlanul. A legtobb pc es telefon gyarilag ilyen es igy is marad, mert minek szivassa az ember magat a titkositassal. Ha be is tiltjak, akkor sem tortenik semmi a legtobb ember szamara, bar a bunozok boldogok lesznek, mintha betiltanak a zarhato bejarati ajtokat.

    A hatso kapuk amikrol a cikk szol pedig valojaban azok a kulcsok amikre jelenleg is epul a teljes technologia, csak a hatosagok azt szeretnek, hogy kotelezo legyen ezek hasznalata. Igazabol csak az open source android az egyetlen ahol ez nem kotelezo, de azt meg nem lehet betiltani, mert nyilt forraskodu. Raadasul nem is nagyon hasznalja senki. Szerintem a torvenyhozo aki eloallt az otlettel nem kerdezte meg elotte az NSA-t, hogy nincs-e mar par evtizede hasznalatban az amit eppen kitalalt.