• asgh
    #9
    Az elmúlt 10 évben menetrendszerűen jelennek meg "elemzések" arról, hogy kifulladóban van az apple lendülete.
    Két jól kivehető minta van:
    1. valamely új apple termék megjelenése előtt irreálisan magasra srófolják a várható eladások prognózisát, majd később az apple "csalódást keltett az elemzők körében" és/vagy "a siker elmaradt a várakozásoktól".
    2. ha nem csökken a növekedés, akkor a növekedési ütem növekedése csökken, ha az sem, akkor a növekedési ütem növekedésének növekedése, és így tovább.
    Ezekből aztán jól levezetik, hogy kész, szevasz, ennyi volt, az apple zuhanását már csak a csoda állíthatja meg.
    Az egész katyvasz publikálásához meg kreálnak valami apropót, ami rendszerint egy "jó értesült" kínai beszállító "belsős" információja.
    Ha nagyon kitesznek magukért, akkor mellékelnek egy életlen felvételt valami műanyag alkatrész sarkáról, "bizonyíték" gyanánt.
    Valójában ködszurkálás zajlik, ami első sorban a média állapotáról ad érdekes képet, nem az apple-ről.
    Felmerül ugyanis a kérdés, hogy ha egy elemzői jóslatról később kiderül, hogy légből kapott, ordenáré kamu volt, akkor miért közölnek ugyanattól az "elemzőtől" további jóslatokat, mintha mi sem történt volna?
    Kb. olyan az egész, mint a magyar politikai elemzők és a média viszonya: mindegyik a saját mantráját tolja (politikai oldaltól függetlenül) és hiába derül ki valakiről századszorra is, hogy lövése sincs a témához, mert a valóság szisztematikusan rácáfol az állításaira, mégis őt tolják az arcunkba, mint a szakértelem élő etalonját.