• Irasidus
    #30
    "jólvan.. én úgy értem, hogy hiába csinálok meg mondjuk valami űrkütyüt.. valami eszközt amit ott fent lehet csinálni.. megcsinálom, kifizetnek rá több millió dollárt nekem.. abból van egy rész profit. ... Azt ennyi. lehet hogy hazahoz egy kis üstükös port, vagy színesebb, élesebb képet hoz a plútóról. De összeségében nem éri anyagi haszon az emberiséget."
    Dehogy nem. Megcsinálsz egy műholdat megrendelésre - akárcsak egy autót - azaz pénzért(!) és neked lesz belőle hasznod. Az űriparnak csak igen kis hányada a science és exploration (azaz tudomány és felfedezés). A legnagyobb része a kommunikációs és helymeghatározó eszközök, meteorlogikai, földmegfigyelő, és hadászati eszközök, illetve hordozórakéták.
    "Ha én egy céget hozok létre, ami kombájnokat állít elő magvakra, zöldségekre vagy gyümölcsökre, és ezt a terméket eladom, én is profitálok belőle, meg az is akinek eladtam, mert ő meg a saját vállalkozásában hasznot és hasznos termékeket állít elő.. ami többlet árú még a piaci versenyben alacsonyabbra szoríthatja az árakat és jótékony hatása van ez a folyamat magára a társadalomra is."
    Ugyanezt csinálják a műhold/rakéta és egyéb űreszközöket gyártók. Eladják magát a terméket, illetve a termék szolgáltatásait (tv, kommunukáció, gps, ásványkicsek kutatása, mezőgazdaság, metorologia, stb.)
    "De ha én mondjuk létrehozok egy nagyon drága vackot.. és nagyon drágán felküldöm had keringőzzön a föld körül.. akkor a végeredmény semmi más, csak egy nagy rakás nagyon drága fém meg műanyag az egész.. mintha összegyűjtenék nagy nehezen több tonna aranyat.. majd kilőném az űrbe.. nem kell az már senkinek.. "
    Az nem vacak, hanem egy olyan eszköz ami vagy szolgáltatást ad (lásd fentebb), vagy kutatást végez. Utóbbi, több haszonnal is jár. Egyrészt azt a "vacokot" - amit kifejlesztetek - később lehet földi alkalmazásban is hasznosítani, tehát eladod, és lesz belőle pénz. De maga kutatás is rengeteg szakembernek ad munkát, azaz pénzt. Viszont egy nagyon fontos dolog, hogy az alapkutatást nem pénzügyi vagy bármely más megtérülő haszon alapján finanszírozzák, hanem a világ megismerésének céljából! Ezt lehet nem szeretni, mert mondjuk téged nem érdekel a költetted lévő világ, csakis a pénz és a haszon (ez esetben ajánlanék egy jó orvost, mert ez egy szocipata jellemzője), de attól még az emberi jellem így működik, kíváncsi és ezért sok pénzt, és erőforrást áldoz. Enélkül a jellemvonás még barlangban ülnénk.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.11.28. 21:46:49