• kvp
    #11
    "érzed az ellentmondást? :) nem szállna be, de szgép vezette autóba viszont igen..."

    Az autot barmikor meg tudja allitani a tulaj es ki tud szallni vagy mivel sok autotulajdonosnak van jogositvanya, ha kell majd vezet o (lehet, hogy benabban, de megvan a lehetoseg). Ugyanez egy repulovel nehezebb. Viszont repuloknel is terjed a teljes automatizalas, megpedig a kisgepeknel, ahol jellemzoen a tulaj a pilota is, igy hagyhatja a gepet le es felszallni is. Egyebkent Jopar nagyobb repuloter is rendelkezik mar automatikus le es felszallo rendszerekkel, amiket a modern gepek hasznalnak is. A pilota ott mar disznek (es tartaleknak) van, meg arra, hogy kiadja a parancsot a gepnek, hogy 'csinald'.

    Az automata autoknal is ezt a koztes lepest fogjuk latni, tehat hogy eloszor jogilag kell es lesz is bennuk sofor, majd a lasabb es teherszallitasra hasznalt jarmuveknel mar nem, vegul szinte sehol nem kell majd ember.

    A biztonsag kerdese megoldhato ugy, hogy ha annyira megszigoritjak az autok biztonsagat, mint a legikozlekedeset. Onnantol az autok csak megfelelo digitalis alairas szerinti programokat futtathatnak es a kommunikacios rendszerukon is tobb torvenyi szabalyozas lesz mint kodsor. Ez persze kontinensenkent max. 1-1 gyar megmaradasat jelenti, mert csak a legnagyobbak tudnak majd szabvanyos es minden torvenynek megfelelo jarmuveket gyartani. Ugyanez a biztonsag egyebkent desktop-on es mobilokon is elerheto lenne, ha csak a hatosag telepithetne uj szoftvert a keszulekekre, kulon kervenyezes es tobb honapos teszteles utan, tovabba a bennuk levo elektronikat csak 1-2 gyarto szallithatna es csak par evente modosithatna rajta. Repuloknel ez bevalt es valoszinuleg az automata autoknal is igy fog kinezni a kozponti rendszer. (mondjuk a hivatalos vezerlest a google car fogja szallitani minden gyartonak egy leheggesztett es leplombalt fekete dobozban a kotelezo halozati kommunkacios rendszerrel egybeepitve) Aztan az, hogy a szorakoztatorendszeren mi fut, mar nem igazan szamit, mert a jarmuvet nem az vezeti. Igy biztosithato, hogy kulso fel ne tudjon belenyulni.

    ps: A DVD vedelem az masolasvedelem es megoldhato lenne, ha minden keszulek/film kombinaciora egyedi kulcsot hasznalnanak. Tehat a tulaj megadna a keszuleke azonositojat a keszulek gyartojanak a film cimevel, aki megfelelo kulcs csere utan megkapna a film kiadojatol a film az adott gyarto adott keszulekere titkositott valtozatat, amivel csak arra az egy keszulekre legyartana egy egyedileg titkositott DVD-t, amit csak az az egy keszulek tudna lejatszani. A fenti egyszeruen nem eri meg. Ellenben ha folyamatosan online van egy keszulek (pl. auto), akkor megoldhato, hogy csak egy hatosagi szerverrol tudjon frissiteni, csak amikor a hatosag ezt jovahagyja es a gyarto szoftveret bevizsgalnak a telepites engedelyezese elott. Offline modban ezt a frissitest az evente torteno atvizsgalasnal is meg lehetne tenni. Ha a telefonok es a pc-k is igy lennenek frissitve, akkor azok is biztonsagosabbak lennenek. Persze ez hatosagilag leplombalt motorhaztetot es szamitogepet jelentene, amit csak szakszerviz nyithat es hatosag zarhat le ujra. A tulaj beavatkozasi lehetosege kb. annyi lenne mint egy taxi utasanak, azaz elmondhatja hova szeretne menni.