• Ahoy
    #9
    Illetve azért nagy kérdés a GM biztonsága. Ahogy a növényeknél, itt is a lehetőségek tárháza végtelen, így nem is jelezhető előre milyen eü kockázata van a dolognak akár hosszú távon.
    Pl a mostani technél amikor beültetik a fényérzékeny fehérjét a neuronokba, hogy aztán lézerrel kisüthessék őket... Mondjuk ezzel lehet távirányítós egeret csinálni, vagy Parkinson kórt gyógyítani, esetleg depresszióért felelős pályákat gombnyomással letiltani.
    A lényeg ottvan, hogy a neuronok próbálnak megszabadulni az idegen DNS szakasztól, ezért is mosódik ki a cucc előbb-utóbb. Illetve a neuronok működését befolyásolhatja, hogy brutális mennyiségű idegen fehérjét kell termelnie és kiraknia a membránra. Mondjuk rodopszin szerű csatornákat. Ezeket azért kell vizsgálni alaposan. Egérnél nem okoz igazából semmi mellékhatást, de egy komplex emberi agyban lehet már megbolygatná a neuronok működését, megváltozna a személyiség stb.
    Illetve van egy félelmetes ága is az optogenetikának, amikor nem fénnyel, hanem rádiofrekvenciás emag hullámokkal ingerelhetsz. Gyakorlatilag lézerdióda implant nélkül is működik. Képzeljük el, hogy tudtod nélkül beoldanak egy ilyen GM vírussal, ami a primér motoros kérgedet fertőzi meg. 50 méterről egy egyszerű RF adóval irányítható a kezed, hogy vedd elő a puskát és lődd agyon a célpontot. Tenni sem tudnál ellene, mert az idegsejtek gerjednek az RF-re...és még sorolhatnám milyen csupa vidám dologra használható ez.