• NEXUS6
    #19
    Hát ja.
    Én is úgy látom, hogy bizonyos lelki betegségek és ezen keresztül ez az eset is a rendszerbe van kódolva. Valóban nem az a megoldás, hogy adnak mindenkinek egy boldogságpirulát, tudatmódosítót és csókolom.

    Ha tényleg az volt a szitu, amit a média már tuttiként széjjelkürtölt, akkor itt egy depis/fóbiás/kényszeres emberkével van dolgunk. Namost az a dúrva, hogy ezek a tünetek annyira általánosak, hogy azt mondják, hogy szinte mindenki átesik élete során valami hasonló állapoton. Az hogy valami általános persze még nem jelenti azt, hogy meg istudjuk magyarázni.

    Szóval szerintem az emberek nagyrésze úgymond rosszul reagál a modern, zsúfolt folyamatosan negatív hatásokat adó környezetre, amire ráadásul minimális hatásunk sincs.
    Ennek az eredménye egy tanult tehetetlenségnek nevezett viselkedési mód, az alany a negatív hatásokra nem reagál, passzívvá válik, akkor sem tesz semmit, amikor azokat megszüntethetné. Ezt kutyákkal vizsgálták a 60-as években, de pl ha fogsz egy legyet és félóráig a markodban tartva nem engede elrepülni, akkor utána már nem fog a nyitott tenyeredről sem elszállni, illetve visszamegy ha lerázod. Úgy tűnik, hogy az állatokban nagyon alacsony szinten kódolt viselkedési módról van szó.
    Ennek az állapotnak a szubjektív megjelenése lehet maga a depi, függőség, meg megannyi lelki betegség.

    Magyarországon az előző rendszerben a viszonylagos jólét és biztonság ellenére magas volt az öngyik aránya, ez gyakorlatilag az egzisztenciális mozgástér beszűkülését reagálta le. Érdekes módon ilyen szempontból az látszik, hogy a rendszerváltás 80-körül kezdődött és valóban ekkortól nagyobb teret engedtek az egyéni kezdeményezésnek. Az öngyilkosság, mint az egzisztenciális csapdából való menekülési kísérlet kultúrafüggő, amcsiban pl. inkább kifelé irányuló erőszakban ölt testet. Érdekes, hogy a bizonyos demográfiai szociológiai mutatók szempontjából világelső skandináv országokban milyen magas a depisek aránya. Ez nem csak a kevés napfénnyel, meg ilyen környezeti hatásokkal, hanem a végletekig kontrollált kispolgári léttel is összefügghet, amilyen hasonló nálunk is volt a 70-es 80-as években.