• asgh
    #56
    Valahol olvastam egy érdekes elméletet arról, hogy a tudat amolyan "virtuális gép" az agyban.
    Az "alapgép", azaz az ösztön, tudatalatti, stb. amolyan "natív kódban" fut és képes nagyságrendileg összetettebb problémákat nagyságrendileg gyorsabban megoldani, mint a tudatos gondolkodás, sőt valójában minden megoldás a tudatalattiból érkezik, csak a tudat hosszú fáziskéséssel képes csak feldolgozni az eredményt.
    Ezért van az, hogy az ember gyorsan ráérez dolgokra, de el kell telnie egy időnek, amíg tudatosodik benne. A különböző meditációs technikák, de úgy általában a gyakorlás kiiktatja a "tudatosodás" fázist és a tudat alatt, ráérzéssel - nevezzük akárhogy - kapott eredményt azonnal a gyakorlatban alkalmazza.
    Így képes a művész, sportoló, tudós, jógi stb. látszólag emberfeletti eredményeket elérni.
    Az elmélet szerint az emberi tudat igazából csak társadalmi kommunikációs felület és egyedül a bonyolult emberi társadalom működtetésében van szerepe. A tudat segítségével képes az ember mások eredményeit felhasználni a saját problémái megoldásában. Így bár a tudat valójában egy borzasztóan rossz hatékonyságú rendszer egyedi szinten és komolyan gátolja az ember problémamegoldó képességeit, más tudatokkal kommunikálva hatékonyabbá válik, mintha minden problémát egyedül kellene megoldania.