• takysoft
    #13
    Molyneux játékaival 2 gondom van.
    1.- Az irányítás. Black & White például... marha jó játék lenne, de átgondolatlan az irányítása. Sokadik pálya után is szívás volt.
    2.- Kiforratlanság. A pasinak remek ötletei vannak, de amit letesz az asztalra hiába átgondolt, valahogy nem kiforrott.

    2 módja van annak, hogy sikeres légy. Az egyik, hogy csinálj valamit legelőször. A másik, hogy csináld a legjobban.

    Molyneux ez a "legelső" féle fazon. Mint a Quake, meg a Doom. Nem jó játékok. Ma már senki sme játszik velük, vagy ha mégis, akkor nosztalgiából. Nem ezt választod, mert ennél van jobb. szar a irányításuk, a storyjuk, és a grafikájuk is. Multiban is gyengék.
    De a maguk korában a Doom és a Quake a legjobb grafikának számított. És a legjobb multinak. Ezek voltak az egyik első FPS-ek, így story nem nagyon kellett. Hosszú évekig jól el lehetett adni FPS-t sory nélkül. Aztán jött a Deus Ex.
    Na a Deus Ex már megérne egy remake-et :) (tökéletes story, tökéletes zenék, hibátlan pályák, játékmenet. közepes, bár nem vállalhatalan irányítás. és jó grafika.. 2000-ben. Azóta eltelt 15 év, de a Deus Ex-et simán újrajátszom ma is.)

    A mésik vonal a "legjobb". Erre a legjobb példa talán a Blizzard. Ők akkor adnak ki egy játékot, ha az kész van. Soha nem láttam Blizzard játékban bugot. Max a changelogból olvastam vissza 1-2 ritka dolgot.
    Az irányítás is elsőrangú. Ide tartozhat talán a Dota 2, a LOL és a többi multikedvenc, de ezeket nem ismerem.
    De ha valamiből millió dolláros bajnokságok vannak, akkor az egy jól kezelhető játék. Nem a legelső, de a legjobbak.


    Az utókor minkét kategóriára emlékszik. A világ legelső FPS-e a Wolfenstein 3D. Pontosabban a legelső népszerű. Volt 1-2 projekt előtte is, de azok elég felejtkető alkotások voltak. A Wolf3D örökre beírta magát a játéktörténelembe. Ahogy később a Doom, Quake stb. De ezek erőssége sajnos épp a grafika volt, amit simán lepipál ma már bármi.

    De tudod melyik volt a világ első keresője? Én sem. És a legjobb? igen, a Google.
    A jó játék ismertetője, hogy olyat hoz, amit később se pipál le senki. A Warcraft II irányítása megalapozta a mai stratégiai játékok irányítását. Emellett jó storyt is hozott. Ma már a felbontása miatt kissé kevéssé közkedvelt, de amúgy jó játék ma is.
    Starcraft detto.
    Ami viszont a Blizzard játékokban nekem a gondom, hogy ugyan remek játékok, de nem nagy újítók. Inkább abban jók, hogy amit csinálnak, az kiforrott és jó.

    Aztán van pár játék, ami legelső is valamiben és minőségileg is remek. Ilyen volt nekem pl a Deus Ex, Psychonauts, Beyond Good and Evil, The Longest Journey, Baldur's Gate, Dragon Age, Monkey Island, és még sorolhatnám.
    Ezek voltak azok nekem, amiknél úgy éreztem, hogy ezzel a játékkal én még nem játszottam, és amúgy a minőségük is remek.

    Régen még a Telltale játékokat is ide soroltam volna, de ma már kicsit lekurvultak interakítv filmekké. Amik amúgy jók, tényleg jók... csak nem játékok.