• kvp
    #9
    Az osrobbanassal kapcsolatban van egy olyan elmelet miszerint az egesz terido rendszerunk egy magasabb dimenzios asszimetriabol, azaz csomobol jott letre. Eloszor csak tiszta energia volt jelen, tehat 'feny', majd ez surusodott ossze szubatomi reszekcsekke, majd ezekbol lettek atomok es ahogy tovabb tagult es hult a ter, szepen lassan nagyobb meretu anyagok is kialakultak.

    A jelenlseg hurelmeleti hattere szerint a teljes vilagegyetem leirhato egyetlen sokdimenzios hullamformaval, tehat minden anyagot alkoto energia ennek a hullamnak egy-egy besurosodesebol alakult ki es az energia es az anyag szabadon alakithato oda-vissza. Ez utobbit az atombombaval sikerult eloszor bizonyitani, de azota reszecskegyorsitokban is igazoltak.

    A fentiek alapjan az egesz univerzumunk leirhato egy jo nagy hullamfuggvennyel (ennek a matematikai hattere egyszerusitve az alapja a jpeg/mpeg es a fraktal tomoritesnek is). Ez olyan mint a life jatek alapottere, ami egy szep nagy tobbdimenzios (a jateknal 2) tomb, aminek a tartalma egy megadott fuggvenyrendszer szerint megy at az egyik allapotbol a kovetkezobe. Ez utobbi nagyon hasonlo a kvantum elmelet diszkret lepeseihez. A life-rol is sikerult bizonyitani, hogy turing teljes, tehat egy life jatekban futo emulator kepes egy masik life jatekot futtatni, azaz akar a mi univerzumunkat is kepes lenne szimulalni. (mondjuk a teljes univerzumnal joval nagyobb meretben, de elmeletben kepes)

    ps: A fenti elmeletek nem magyarazzak meg, hogy honnan jott az eredeti csomo amibol az egesz univerzumunk letrejott, de a letrejotte utani osszes tobbi jelensegre kepes magyarazatot adni. A fenti kiserlet pont az osrobbanas utani asszimetriat akarta bizonyitani, ami szukseges ahhoz, hogy a fenybol szubatomi reszecskek legyenek, de kiderult a meresi adatokban tul sok a kesobbi zajforras (por), ahhoz hogy meggyozoek legyenek.