• teddybear
    #24
    "Nem kizárólag a jobboldali elitről beszéltél, hanem helyesled, elfogadhatónak tartod megtorlásként azt a jogfosztó politikát, amit a határon túliaknak kellett és kell elszenvedniük! "

    Izé, ez úgy propaganda-szöveg, ahogy leírtad. És épp olyan hülyeség is.

    Minden hódító azért hódít, hogy területeket olvasszon bele az eredeti területébe, hogy nagyobb gazdasági,katonai erőre tegyen szert. Ez mindig így volt, és így is lesz. A megszerzett területen élők, amennyiben időben nem menekültek el az eredeti fennhatóság alatt megmaradt országrészekbe, mindig a hódító állampolgárai lesznek. Ez a dolgok természetes rendje.

    Ami viszont a határon túli magyarok állampolgárságát illeti, ha lehántod a sok hülyeséget, propagandaszólamot és érzelmi hatást, tulajdonképp csak annyi, hogy Orbán megígérte: ha rám szavaztok, állampolgárságot kaptok. Egyszóval választási csalás hazafias szólamokba tekerve.
    Ami azt illeti, a végén ez sem sült el olyan jól, mint ahogy szerették volna, mindössze egy, de fontos képviselői mandátumot eredményezett, a remélt 5 millió szavazó helyett mindössze néhány százezerrel. Közben meg a hatóságok mindent megtettek, hogy a külföldön dolgozó magyar állampolgárok minél nehezebben tudják leadni a szavazataikat, mert féltek hogy nem rájuk fognak szavazni.
    A határon túli magyarok, főleg a Romániában élőknek a magyar állampolgárság kifejezetten előnyös volt akkor, hisz Magyarország az EU tagja volt már, míg Románia csak később csatlakozott. Így megnyílt előttük munkavállalási és áttelepülési szempontból az egész Európa.
    Ami azt illeti, az állampolgárságért folyamodók túlnyomó többsége romániai és ukrajnai állandó lakos, tőlünk nyugatabbról alig van belőlük. Nekik semmi előnyt nem hozott, nem is törődnek a dologgal.